Twitter бърка български профили с руски ботове заради кирилицата

  • 29 май 2018 11:14

  • 4179
  • 0
Twitter бърка български профили с руски ботове заради кирилицата
© Getty Images

Twitter продължава да блокира български акаунти, тъй като ги бърка с руски спампрофили или ботове заради използването на кирилица, каза за „Дарик“ технологичният журналист Илия Темелков. Случващото се разгневи българската общност в социалната мрежа, а реакцията на Темелков попадна в световните медии.

Хей, Twitter, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Хайде по-сериозно, а?“, написа журналистът в социалната мрежа.

От Twitter няма отговор или официално становище, което прави ситуацията още по-обидна, добави той. Според него причината е грешка в алгоритмите, породена от невнимание и вероятно незнание или незаинтересованост. Българската общност в платформата за микроблогове не е голяма, но засегнатите са предимно лидерите на мнение, посочи Илия Темелков.
 
Масово „скриване“ на туитове в български профили е забелязано преди две седмици, каза Илия Темелков. Индикация за блокиране на акаунта няма, но останалите потребители виждат системно съобщение, че дадена публикация не е достъпна, обясни той. Това т.нар. „сенчесто“ блокиране е изнервило българската общност в Twitter. Социалната мрежа за микроблогове няма официално становище, но преди няколко месеца публикува мерките, които предприема срещу руски спам профили и ботове.
 
„Част от нещата, които техният алгоритъм за борба с тези профили гледа, е това дали туитовете са на руски, като за целта гледа дали са написани на кирилица“, обясни Темелков.

Няма данни за блокиране на туитове в Беларус и Украйна, където също използват кирилица, което може да означава, че различните езици не се разпознават, каза Илия Темелков: „Много интересно нещо е, че в самата платформа Twitter, подобно на Facebook, който е доста по-популярен в България, има един бутон за превод на туитовете. Когато пиша на български, моите туитове много често ги разпознава като руски, а в други случаи ги разпознава като украински. Така че може би някъде там се крие разковничето защо ни отчита като руски език в несъвършените системи за автоматичен превод“.

Според технологичния журналист най-същественият пропуск на Twitter е, че липсата на обратна комуникация по случая. „Българската общност в Twitter не е толкова голяма и сигурно има повече руски ботове, отколкото български потребители. Вероятно това е причината да няма чак такова значение приоритетът на този проблем да не е толкова висок, което прави нещата още по-обидни“, допълни Илия Темелков.

Неприятната за българската общност ситуация обаче стана повод повече хора да разберат, че кирилицата е създадена в България. „Всяко зло за добро! Много хора са изненадани, че кирилицата е всъщност българско творение, а не руско. Това е още един начин да го научат. Много хубаво е, че има медии, които обърнаха внимание на този проблем и реално дадоха гласност, че кирилицата идва от България“, посочи още той.
 
Илия Темелков добави, че засегнатите от българската общност в Twitter със сигурност са стотици. Наблюденията показват, че потърпевши са най-активните потребители, които са лидери на мнение, добави журналистът.

Последвайте канала на

Novini.bg
4179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини