Атаката на вируса "Уонакрай" започва да отслабва

  • 15 май 2017 18:58

  • 4261
  • 0
Атаката на вируса "Уонакрай" започва да отслабва
© Getty Images/Guliver

Разпространението на вируса "Уонакрай" е овладяно и започва да спада, съобщи "Лаборатория Касперски", цитирана от ТАСС.

"Броят опити за атака от "Уонакрай", които са засечени в понеделник, 15 май ,от "Лаборатория Касперски", е намалял шест пъти в сравнение със същия показател в петък, 12 май. Това позволява да се допусне, че почти е установен контрол над процеса на заразяване", съобщи компанията в блога си.

Към момента "Лаборатория Касперски" е регистрирала над 45 000 опита за кибератаки с този вирус над потребители в цял свят. При това този брой е само част от общите атаки, тъй като отразява само дела на ползващите антивирусни продукти на "Лаборатория Касперски".

В сървъра "Малуертек", свързването с който е програмирано в повечето версии на "Уонакрай", са регистрирани над 200 000 опита за заразяване на компютри.

Исканият от хакерите откуп от 300 долара във виртуалната валута биткойн за деблокиране на компютри е платен от сравнително малко хора - до момента само около 50 000 долара са прехвърлени в онлайн сметките им според компанията "Елиптик Лабс", която следи транзакциите с биткойни, предаде Ройтерс.

В Китай към събота вечерта кибератаката е засегнала близо 30 000 организации, от които над 4000 са образователни институции.
Енергийният гигант "ПетроЧайна" съобщи, че системите за плащане на някои от бензиностанциите му са били засегнати, но повечето от тях вече са възстановили работа.

На други места в Азия въздействието на вируса изглежда е било по-ограничено. Японската полиция съобщи за два хакнати компютъра вчера - един в болница и един на частно лице, но няма загуба на финансови средства.

Индустриалният гигант "Хитачи" заяви, че кибератаката е засегнала системите му през уикенда, което в някои случаи е попречило на получаването и пращането на имейли и на отварянето на прикачени файлове.

В Индия правителството заяви, че е получило само няколко сигнала за атаки над компютърни системи. Никоя голяма индийска компания не съобщава за нарушения в работата й.

В най-голямата индонезийска онкоболница в Джакарта около 100-200 души препълниха чакалните, след като десетки компютри на болницата бяха хакнати. Известно време се налагаше формулярите да се попълват писмено, но болницата съобщи, че 70 процента от системите й отново работят.

В Южна Корея са открити девет случая за кибератака с "Уонакрай", но не се уточнява на кои места, пише БТА.

Константин Тодоров
4261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини