Първото изображение на Червената планета от "ЕкзоМарс" (снимка)

  • 16 юни 2016 14:54

  • 7266
  • 0
Първото изображение на Червената планета от "ЕкзоМарс" (снимка)
© Getty Images/Guliver

Камерата на руско-европейския космически апарат "ЕкзоМарс" направи първата снимка на Червената планета, в чиято орбита ще попадне през месец октомври тази година, предаде БТА, цитирайки съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/.

"Орбиталният апарат се намираше на 41 милиона километра от Марс на 13 юни, когато беше заснето новото изображение. Тази снимка не трябва да се сравнява с фотографиите с висока резолюция, които ще бъдат осъществени при непосредственото сближаване на апарата с Марс, но тя е важен етап за екипа ни", се казва в съобщението.

По данни на ЕКА "ЕкзоМарс" е преодолял по-малко от половината от разстоянието от 500 милиона километра, разделящи го от крайната му цел. Първата си фотография "ЕкзоМарс" осъществи на 7 април - това беше изображение на случайно избран участък от небето.

Руско-европейската мисия "ЕксзоМарс-2016" стартира от космодрума Байконур с помощта на ракетата-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влизат апарата Trace Gas Orbiter /TGO/ и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини