Първият компютър е на над 2000 години

  • 14 юни 2016 13:41

  • 5706
  • 2
Първият компютър е на над 2000 години
©

Загадъчният Антикитерски механизъм, открит в морето преди повече от век, е служел на древните гърци не само за предсказване на движението на небесните тела. С негова помощ неизвестният му създател е правел и астрологични прогнози, пише "Монитор".

Десетгодишният проект, призован да приповдигне завесата на тайната на една от най-известните научни загадки на последното столетие, даде доста необичайни резултати. Повечето любители на неразгадани тайни със сигурност са чували за Антикитерския механизъм – необичаен предмет, открит на дъното на морето през 1901 г. Механичното устройство е било намерено недалеч от гръцкия остров Антикитера и от там е получило названието си. Находката представлявала механизъм от поне 30 бронзови зъбни колела, поставени в дървен корпус.

Механизмът е бил изваден на повърхността цял, но след това бил разделен на три фрагмента, които от своя страна в момента са разглобени на 82 части и се пазят в археологическия музей в Атина. Четири фрагмента на устройството включват зъбни колела, най-голямото от които е с диаметър 140 мм и има 223 зъба. Някои от частите на механизма са снабдени с надписи, чието разчитане е силно затруднено заради дебелия окислен слой. Учените с десетилетия не са успявали да стигнат до извод относно предназначението на това устройство и само през последния половин век новите методи на анализ позволили да научат повече за него.

Установено е, че този уникален предмет е сглобен през ІІ в. пр. Хр. И е най-сложният механизъм на древния свят, достигнал до наши дни. Човечеството не е създало нищо, което би могло да се мери по сложност с него през следващите поне хиляда години. Затова е прието Антикитерският механизъм да се нарича „първия компютър“, защото аналоговото устройство е можело да моделира сложни астрономически цикли.

До 2005 г. механизмът се е изучавал с помощта на рентгенов анализ, но след това е стартиран мащабен международен проект Antikythera Mechanism Research Project за изучаване и реконструкция на тайнствената джаджа. Именно тогава учените започнали да прилагат за целта по-съвършени физически методи, като специалистите се съсредоточили върху предназначението на отделните зъбни колела на механизма.

Последното изследване, чиито резултати бяха оповестени на специална среща в Атина, бе посветено на разчитането на надписите върху всяка оцеляла повърхност.

Известно е, че древногръцкият прибор е имал ръчка, която се е въртяла в две посоки – в „бъдещето“ и в „миналото“. Вместо часове и минути, стрелките на челната страна на корпуса показвали положението на Слънцето, Луната и планетите на небето. Този „циферблат“ имал две концентрични скали, показващи месеца и зодиакалните знаци, така че слънчевата стрелка е сочела датата и положението в небето едновременно. Два други спирални цеферблата на задната страна на устройството работели като календар и предсказвали затъмненията. Повърхността между тези циферблати съдържала текст от 3400 знака, на чието разчитане се посветили учените. Според автора на изследването Алекзандър Джоунс от Института за изследване на древния свят в Ню Йорк в механизма е имало общо текст от до 20 000 знака.

Буквите на прибора са ситни (с размер не повече от милиметър) и често са скрити под дебел слой корозия, затова четенето на този почти изгубен текст е бил възможен с помощта на компютърна томография. Текстът описва изгряването и залязването на съзвездията на различни дати в течение на годината, което накарало учените да си направят извода, че пред тях е древен сложен звезден календар или парапегма, която предсказва настъпването на такива астрономически събития като слънцестоенето и равноденствието.

Описанието на тези събития помогнало на учените да решат главната загадка на уреда – мястото на неговия произход. Те са изяснили, че създателят му е живял на ширина 35 градуса. Това изключва Египет и Северна Гърция и дава единствено възможното решение – остров Родос, откъдето устройството по-скоро е било изпратено с кораб в северната част на страната.

Освен това надписите са направени от двама души – това е установил анализът на почерка, затова уредът не е могъл да бъде направен от един майстор. Когато разшифровали надписите на задната стена, учените разбрали, че те описват предстоящи затъмнения. Учените били удивени от това, че в тях се говори за цвета и размерите на Слънцето или Луната при затъмнение и дори за вятъра при всяко от тях. Днес е известно, че е невъзможно предварителното предсказване на цветовия характер на тези явления. Но в Древна Гърция към подобни знаци се отнасяли сериозно, по тях са предсказвали времето и дори съдбата на отделни хора и държави. Гърците са наследили тези вярвания от вавилонците, чиито жреци-астрономи са се вглеждали в небесата в търсене на лоши предзнаменования.

Астрологичният характер на текстовете на Антикитерския механизъм доста учудил учените, тъй като останалите функции на механизма носят чисто астрономически характер, с изключение на календара, който използва разговорни названия на месеците и сочи настъпването на спортни събития, включително и Олимпийските игри.

„Антикитерският механизъм възпроизвежда елинистична космология, в която астрономията, метеорологията и гаданието по звездите са били преплетени“, казват учените.

На конференцията в Атина отново прозвучало твърдението, че стогодишната находка с право може да се смята най-древния известен компютър.

„Това, което ние правим със съвременните компютри, е правено с Антикитерския механизъм преди 2000 години“, казва Янис Битсакис, участник в срещата. А специалистът по космическа техника проф. Ксенофон Моусас добавя: „Съвременните компютри и мобилните телефони водят началото си от предавките на този механизъм.“

Последвайте канала на

Novini.bg
5706 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.16 | 09:54

2
Тоя комп ми прилича на " мак".

2016.06.14 | 21:15

1
доообре, ще му кажеме!

Добави коментар

Водещи новини