Изкуственият интелект на Google победи световния шампион в играта Го

Има ли шанс човек да победи машина в една изключително сложна стратегическа игра? Отговорът е да, но засега само в една партия.

Това се случи в двубоя между изчислителния алгоримът на „Гугъл” „АлфаГо” и световния шампион в играта Го Лий Се-дол. Изкуственият интелект победи човека с резултат 4:1, като единствено в четвъртата партия допусна грешка, предаде TV Evropa.

Изкуственият интелект AlphaGo на Google записа историческа победа срещу един от най-добрите шампиони на японската игра Го. Специално разработеният алгоритъм спечели с 4:1 двубоя си от общо пет игри срещу шампиона Лий Се-дол от Южна Корея.

Google спечели 1 млн. долара от мача, като ще дари парите за благотворителност. Истинската награда за компанията е успехът на изкуствения интелект в една от най-сложните игри. До момента AlphaGo има 9 победи и една загуба, като тя е именно от Се-дол в четвъртата игра от мача помежду им. Миналата година алгоритъмът победи с пет на нула друг шампион на играта.

Лий Се-дол - световен шампион в играта Го:
Разочарован съм, че двубоите приключиха както и че не успях да се представя добре в тях. Не смятам обаче, че АлфаГо е по-добър от човек. Мисля, че хората имат добри шансове срещу алгоритъма. Играта е много по-сложна от шаха, като се разчита и на интуиция, която няма как да бъде пресъздадена в машините. Въпреки това AlphaGo успява да се справи срещу най-добрите играчи, като разчита на техники и постижения от други подобни алгоритми, които Google вече използва в някои от своите услуги.

Само преди две години се смяташе, че ще е необходимо поне десетилетие преди изкуствен интелект да може да побеждава хора на Го. Сега това е факт, при това срещу двама от най-добрите играчи, като Се-дол е смятан за най-добрия от последното десетилетие. Победата на AlphaGo е особено значима и при положение, че алгоритъмът сам е научил как се играе на Го и сам избира стратегиите си без никаква допълнителна помощ. Освен това инженерите на Google нямат право да променят по какъвто и да е начин настройките или кода на AlphaGo между игрите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Технологии

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет