Светещи отпечатъци издават престъпници

  • 21 октомври 2015 12:50

  • 1490
  • 0
Светещи отпечатъци издават престъпници
© CSIRO

Престъпленията спомогнаха за постигането на научен пробив, който има потенциала да преобърне установените преди повече от век съдебномедицински практики, променяйки праха използван от полицията за снемане на пръстови отпечатъци от местопрестъпления, пише "Монитор".

Когато дома на австралийския учен д-р Канг Лианг бива ограбен и полицията използва прах за да открие отпечатъци из къщата, но не успява да открие съществени улики. Този процес води Лианг на въпроса дали има по-ефективен начин за изследване на местопрестъпление и благодарение на знанията си по материалознание скоро открива отговор - пръстови отпечатъци, които светят.

Работейки с екип от учени от изследователския център CSIRO в Австралия, Лианг разработва течност, която може да се приложи върху непорести повърхности, разкривайки светещи в зелено пръстови отпечатъци, които се появяват при осветяване в рамките от 30 секунди.

Течността съдържа метално органични кристали, които се свързват с веществата, оставени от пръстовия отпечатък, включващи мастни киселини, протеини, пептиди и соли. Според CSIRO, тези кристали създават "ултратънко покритие, което е точно копие на модела" на пръстовия отпечатък, който след това може да бъде лесно и ясно сниман за анализ. Цвета на светлината може да се промени, чрез промяна на химичния състава на разтвора.

След като гледа традиционния процес на покриване с прах на отпечатъците в собствения си дом, Лианг твърди, че новия метод е много по-бързо и може да се използва, когато не е възможно използването на прах.

Докато получените светещи отпечатъци може да изглеждат като от рейв клуб, кристалите са евтини и реагират бързо излъчвайки ярка светлина. Те също така не са прах, така че не могат да бъдат вдишани.

Според Liang, това е и първият път, когато кристалите са изследвани за областта на съдебната медицина. Екипът иска да предложи своята идея на правоприлагащите органи да развият техниката прилагайки я в областта.

Novini.bg
1490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини