Мобилно приложение помага на учените да наблюдават популацията на тигрите

  • 19 март 2015 09:17

  • 1023
  • 0
Мобилно приложение помага на учените да наблюдават популацията на тигрите
©

Ново приложение за iPad приканва потребителите да “маркират” тигри, за да помогнат на изследователите при преброяването и проследяването на животните, пише BBC News. В приложението се зареждат изображения от интернет, а работата с тях протича под формата на игра.

Играчите печелят точки, когато отбележат снимки, съдържащи тигри и отговорят на въпроси за средата, в която големите котки са фотографирани.

Крайната цел на екипа зад приложението е създаване на възможност за проследяване на отделни животни чрез съчетание на информационна база данни и софтуер за лицево разпознаване. Проектът, наречен Wildsense, е идея на екип от компютърни изследователи от Университета Съри във Великобритания, които са дълбоко загрижени за опазването на дивата природа. Те са разработили приложението като инструмент, които да превърне огромния брой изображения в интернет в ценна информация с помощта на онлайн потребителите.

Аарън Мейсън, докторант в областта на софтуерните разработки казва за BBC: “То (приложението) събира снимки от интернет, които са свързани с думата “тигър”, но това включва всевъзможни фотографии, от бейзболни отбори до пухени играчки и домашни котета. Искаме да пресеем този “шум”. Скрити сред този “шум” са фотографии на диви тигри, част от които са публикувани от туристи в сайтове като Flickr, а това е огромен неизползван досега ресурс.“

Учените се надяват, че приложението и всички, които играят на играта ще допринесат за наблюдението на броя, разпространението и активността на дивите тигри.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини