Wikipedia събра над 50 млн. долара за една година

22 декември 2014 09:28

Wikipedia събра над 50 млн. долара за една година
©
1035 0

Wikipedia се нуждае от средства, за да продължи да съществува в сегашния си формат без дразнещи реклами, пише в. "Монитор".

През последните няколко години сдружението с нестопанска цел Wikimedia Foundation, която стои зад проектите Wikipedia и другите уебсайтове, започна кампания за събиране на средства с един дразнещ банер, който подканваше хората да даряват, ако искат проектът да се развива. Фондацията използва средствата, за да поддържа набора от уебсайтове и услуги, сред които Wikipedia, Wiktionary (речник), Wikiquote (сайт с цитати) и още над 15 други проекта.

В края на годината става ясно, че между 1 юли 2013 г. и 30 юни 2014 г. Wikipedia е получила 52,5 млн. долара от дарения и вноски спрямо едва 15 млн. долара през 2010 г., информира Statista.

Потребителите може би се чудят за какво са нужни толкова пари, нали съдържанието е безплатно, а авторите му дават доброволен труд. Това, което хората забравят, е, че поддържането на уебсайт с размерите на Wikipedia струва много пари.През октомври 2014 г. 460 млн. души са посетили поне един от уебсайтовете на Wikimedia и това е без посещенията от мобилни телефони, таблети и други устройства.

Инфраструктурата и персоналът, нужни за да се достави съдържание на половин милиард души, не трябва да бъдат подценявани. Фактът, че Wikipedia все още се издържа основно с дарения, е забележителен и показва колко е оценявана от хората по цял свят най-голямата безплатна енциклопедия.

Борислава Замфирова
1035 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини