Огледала заместват климатиците

  • 02 декември 2014 07:40

  • 2538
  • 0
Огледала заместват климатиците
©

Американски инженери от Станфордския университет предлагат климатиците да бъдат заменени от огледала, които пренасочват излишната топлина в дълбините на Космоса, съобщи сп. “Нейчър".

Извършени в Калифорния експерименти са показали, че в слънчев ден боядисаните в черен цвят покриви стават с 60 градуса по Целзий по-горещи, отколкото въздухът около тях; повърхността от небоядисан алуминий - с 40 градуса, а покритието от огледала - с 5 градуса по-студено.

Специалистите предлагат огледална повърхност с дебелина два микрона, която се състои от няколко слоя: сребро (слой, отразяващ светлината) и “смесица" от силициев двуокис и хафниев оксид. Последни-те два материала превръщат огледалото в термоизлъчвател. Когато силициевият двуокис се нагрява, започва да излъчва топлина под формата на инфрачервена светлина с дължина на вълната от порядъка на десет микрона.

На практика атмосферата на Земята не може да погълне това излъчване и в резултат топлината се насочва директно в Космоса. Огледалото отразява до 97 процента от попадащата на него светлина. Охлаждащата му способност достига 40 вата на квадратен метър.

Според изчисленията на инженерите, ако подобна конструкция бъде монтирана на покрива на триетажна сграда, може да се икономисат 100 мегаватчаса електрическа енергия. Нещо повече - огледалата ще помогнат на мнозина изобщо да се откажат от използването на климатици.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини