Земни организми могат да живеят на юпитеровия спътник Европа

  • 05 октомври 2011 16:14

  • 1884
  • 0
Земни организми могат да живеят на юпитеровия спътник Европа
©

Група изследователи от Аржентина и Бразилия установиха, че някои видове земни организми могат да оцелеят на юпитеровия спътник Европа, съобщи сайтътarXiv.org.

В експеримента са участвали организми-екстремофили (тоест способни да живеят и да се размножават в екстремни условия) - археи Natrialba magadii, Haloferax volcanii и бактерии Deinococcus radiodurans.

Целта на учените е била да установят колко добре могат да понесат организмите космически полет (например до астероид), а също дали могат да съществуват на повърхността на небесно тяло (Марс или Европа). За три часа организмите са били в камера, имитираща подобни екстремни условия.

Те са били поставяни в крайно разредена атмосфера и са били подлагани на въздействието на ултравиолетови лъчи.

Опитите са били извършени в Бразилската лаборатория за синхотронно лъчение.

В резултат учените са установили, че H. volcanii напълно са загинали, N. magadii са показали ниво на оцеляване 0,1 процента, а D. radiodurans - приблизително 1 процент.

Експериментът е продължил три часа, докато истинският полет на астероида от една планета на Слънчевата система до друга може да отнеме милиони години.

Резултатите от изследването могат да са полезни за правилното стерилизиране на различни видове апарати, които е предвидено да бъдат изведени в космоса. Това е особено важно например за марсоходите, които могат да пренесат бактерии на Червената планета.

Последвайте канала на

БТА
1884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини