Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС, обеща Паси

  • 14 март 2014 06:48

  • 1962
  • 5
Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС, обеща Паси
©

Следващото ни голямо усилие е осигуряването на универсален достъп до Wi-Fi във всички обществени сгради на територията на ЕС - това е новият ни голям проект, каза за БТА президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, след като Европейският парламент реши, че трябва да има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС.

Идеята за общо зарядно беше лансирана още през 2008 г. от Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и, тогава председател на парламентарната външна комисия и от Гергана Паси, която беше министър по европейските въпроси.

Големият пробив, който реализирахме през 2008 г. с помощта на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген и френското председателство на ЕС, в момента се развива от европейските институции, посочи Паси. От самото начало виждахме огромен потенциал в тази тематика със стандартизацията на всевъзможни батерии за лаптопи, фотоапарати, камери, компютри, мобилни телефони, разказа той.

По думите му стандартизацията е универсален метод за спестяване на огромни суми, прахосвани нахалост и именно общоевропейска политика в това отношение може да подпомогне този процес.

Според него чисто технологично процесът не е много сложен и, тъй като от 2011 г. има принципно съгласие за приемане на тази политика, от тук нататък е важно комисията да наложи общата воля на европейските потребителите върху производителите.

Предложението не е в ущърб на производителите, напротив, световната практика показва, че стандартизацията води и до увеличаване на приходите на производителите, но това става за сметка на големите обороти, а не на високите цени, отбеляза Паси.

Идеята за общото зарядно хрумва на Соломон и Гергана Паси, когато на партиен форум батериите на телефоните им се "разредили" почти едновременно и не намерили начин да ги заредят веднага.

Така е взето решението да напишат писмо до заместник-председателя на ЕК Гюнтер Ферхойген. През лятото на 2008 г. става ясно, че ЕК е приела предложението за започване на процедура, в резултат на която производителите на мобилни телефони да предлагат еднакви зарядни устройства за телефоните.

Стандартизирането на интерфейса на телефоните и техните зарядни се разглежда от ЕК като средство за намаляване на въздействието върху околната среда.

Тогава вносителите на предложението се мотивираха с това, че уеднаквяването на зарядните би премахнало нуждата от производството на толкова периферни устройства, колкото сега.

По този начин би намаляло замърсяването на околната среда, би се повишила енергийната ефективност, а потребителите биха били освободени от нуждата да носят задължително при пътуване собственото си зарядно за телефон. Така на човечеството ще се спестят всяка следваща година по над 50 хиляди тона електронни отпадъци, както и над 13 млн. тона въглеродни емисии.

През 2009 г. идеята за общо зарядно е подкрепена и от конгреса на Световната GSM асоциация и 17 водещи мобилни оператора, които обявяват, че са взели решение да приложат единен стандарт при производството на зарядни устройства за всички нови видове мобилни телефони. През 2009 г. и Световният телекомуникационен съюз съобщи, че е одобрено "енергийно ефективно решение за едно зарядно устройство".

Последвайте канала на

1962 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.03.19 | 09:53

4
Разкарай си еврейската мутра и не се връщай
Lyubo Angelov

2014.03.19 | 09:53

5
Това е признак за психични отклонения! Нашите "националисти" подръжават на Хитлер и мразят евреите, но са влюбени в руснаците, защото са убили Хитлер?????? ШИЗОФРЕНИЦИ СА НАШИТЕ "НАЦИОНАЛИСТИ"

2014.03.19 | 09:53

3
ПЛАТЕН ПИАР

2014.03.19 | 09:53

2
Посредствено човече, което се занимава с глупости
.

2014.03.19 | 09:53

1
Ще го пуска той от Тел Авив

Добави коментар

Водещи новини