Печалбите на германските автомобилни компании са паднали рязко в началото на годината

  • 12 юни 2024 11:50

  • 285
  • 0
Печалбите на германските автомобилни компании са паднали рязко в началото на годината
© Getty Images

Продажбите и печалбите на германските автомобилострителни компании са спаднали в началото на тази година и те изостават спрямо своите конкуренти. Това сочи анализ на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young - EY), представен днес и цитиран от ДПА.

Печалбите на автомобилните компании в Германия са намалели с 25 на сто, а продажбите им са спаднали с 1,7 на сто, посочва "Ърнст енд Янг". Консултантската компания е анализирала основните финансови показатели на 16-те най-големи автомобилострителни корпорации в света. Те са продали около 15,5 милиона автомобила от началото на януари до края на март тази година. Това е с около 3 милиона по-малко в сравнение с първото тримесечие на предпандемичната 2019 г.

Търговският оборот, реализиран от компаниите, включени в анализа на "Ърнст енд Янг", се е увеличил с 3,9 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 г. до 493 млрд. евро. Печалбата им преди лихви и данъци (EBIT) се оценява на около 33,8 млрд. евро, с 0,7 на сто повече в сравнение с година по-рано.

Продажбите на "Мерцедес" спадат през първото тримесечие

На този фон японските производители на автомобили, включени в проучването, са реализирали увеличение на печалбите си с 87 на сто, а на продажбите си - със 17 на сто. Това се дължи предимно на слабата йена, заради което японската продукция може да бъде изнесена на по-ниска стойност спрямо тази на конкурентните й страни, се посочва в анализа. 

Германските концерни "Фолксваген" (Volkswagen Group), "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) и Бе Ем Ве (BMW) са постигнали оборот от продажби в размер на общо около 148 милиарда евро през първото тримесечие на 2024 г. Това е вторият им най-добър резултат за периода януари-март, откакто проучването започва да се провежда през 2011 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини