Ново проучване: Най-опасното място в колата при катастрофа е това на шофьора

  • 28 април 2023 13:47

  • 2547
  • 1
Ново проучване: Най-опасното място в колата при катастрофа е това на шофьора
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Често се смята, че пътникът отпред в автомобила е най-вероятно да загине при тежък инцидент на пътя. Но според организацията за пътна безопасност VIAS това не е точно така. 


Институтът VIAS посочва, че шофьорът на автомобила е по-застрашен от пътниците, предава "24 часа". И то много повече: водачът е с 37 процента по-висок риск от смърт при автомобилна катастрофа, отколкото пътникът до него и дори 47 процента повече от тези, които седят на задната седалка, съобщава сайтът gocar.be.

Според VIAS най-безопасното място e най-малко популярното и най-неудобното място в колата, а именно това в средата на задната седалка. Условието за това обаче е наличието на триточков предпазен колан.

В този случай шансовете за оцеляване се увеличават с 25 процента в сравнение с другите пътници на задната седалка.

Прави впечатление, че проучване на германската застрахователна асоциация (UDV) от 2015 г. твърди, че е по-добре да седите отпред в колата. Тогава задните места са били най-опасното място.

 

Властта, експерти и институции търсят решения за справяне с войната по пътищатаТова се дължи главно на липсата на мерки за безопасност в задната част. Очевидно с появата на завеси и странични въздушни възглавници сигурността в частта зад шофьора се е повишила значително през последните години.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2547 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.28 | 22:07

1
очевидно, кола без шофьор няма

Добави коментар

Водещи новини