Tesla спечели дело, което ще се отрази на бъдещето на целия автомобилен сектор

  • 22 април 2023 14:46

  • 4025
  • 4
Tesla спечели дело, което ще се отрази на бъдещето на целия автомобилен сектор
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Tesla спечели ключово съдебно дело, което ще се отрази на бъдещето на целия автомобилен сектор. Компанията на Илон Мъск беше оправдана по иска на жена, че системата за автопилот е предизвикала тежка катастрофа. Това ще позволи на Tesla не само да запази системата, а да въведе и тази, която се разглежда като първия сериен автомобил с автоматично управление.

Tesla спечели делото за 3 милиона долара обезщетение, след като тяхна кола участвала в тежка катастрофа през 2020 г. Сблъсъкът станал докато колата била в режим автопилот. Съдът реши, че компанията ясно е предупредила купувачите, че този режим не трябва да се ползва в града, но жената зад волана е нарушила инструкциите.

Решението идва докато компанията прави опити със следващото поколение на функцията автопилот. То се казва "пълно самоуправление" и на практика ще представлява първата серийна кола, която се движи автоматично. След решението на съда цената на акциите на Tesla се повиши на борсите.

Срив в цената на акциите на "Тесла" след спад на печалбата през първото тримесечие

Междувременно премиерът на Канада и директорите на гиганта „Фолксваген” обявиха строежа на мегазвавод за батерии за електромобили. Инвестицията е за впечатляващите 20 милиард долара. Експерти казват, че тя е показателна накъде се развива автомобилният сектор.

"Други държави, включително нашите съседи на юг, бяха готови да вложат страшно много пари, за да получат този проект. Това е първата мегафабрика, която компанията прави извън Европа. Всички я искаха. Ние ще вложим наистина много, но това са пари, които ще си върнем бързо чрез инвестиции и икономическа активност", заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

"Фолксваген" ще вложи около 7 милиарда във фабриката. Канада ще даде останалите 13 милиарда. Щатът Онтарио ще вложи над 500 милиона в модернизирането на инфраструктурата около завода. Във фабриката ще работят около 3 хиляди души. Тя трябва да е готова през 2027 г., пише "Нова телевизия".

Теодора Павлова
4025 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.04.22 | 14:58

1
Новия ГУЛАК- ВАКСИНАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ ОТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ.
долния малоумник

2023.04.22 | 15:24

4
Ми то всеки москвич е по добър от скъпите бо,клу,ци на тесла.

2023.04.22 | 15:06

2
Друго си в москвич от 1980-та, нали говнояд.

2023.04.22 | 15:18

3
Т.е. съдът признава, че името "автопилот" е лъжа.

Добави коментар

Водещи новини