Още подробности за очаквания голям автомобилен инвеститор, който ще стъпи на пазара у нас

  • 12 април 2023 17:02

  • 4597
  • 6
Още подробности за очаквания голям автомобилен инвеститор, който ще стъпи на пазара у нас
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Липса на качествени терени и инфраструктура, индустриални зони, които липсват. Затова нямахме голям международен инвеститор. Извървяхме редица стъпки. Заслуги имат абсолютно всички структури: от ниво президент, премиер. Ниво министри, заместник-министри. Говорим за дългосрочно усилие, което са материализира сега. Предимствата на Индустриална зона “Доброславци” са: визия, размер, локация, секторна специализация. Тази съвкупност от фактори е търсена от самите инвеститори. Бяхме в активен диалог с международни агенции. Ние следваме движението на капиталите. Това коментира в интервю за "Лице в лице" служебният министър на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския

"Такова усилие в условия на редовен кабинет беше почти невъзможно да се случи. Тази локация беше много апетитна. Имаше пълен синхрон на всички структури", добави той. 

Пулев: Международни инвеститори имат сериозен интерес към новата икономическа зона "Доброславци"

"Въпрос на минимално време е да привлечем голям международен инвеститор. За последните 8-9 месеца съм провел разговори с дузина инвеститори. Всяка седмица, с активното съдействие на БАИ, говорим с различни приоритетни инвеститори. Фокусът на тази индустриална зона неслучайно е насочен тозно към автомобилния сегмент. Имаме три приоритетни международни стратегически инвеститора в много напреднал етап на преговори. Въпрос на минимално време е да привлечем поне един от тях. Това са проекти от милиард и половина до 3 милиарда евро", добави още Пулев. 

"Имали сме дискусии по тази тема преди повече от 5 години, когато беше сагата за потенциален завод на “Фолксваген”. Нямаше такова готово място, в което държавата предварително да е подготвила и изградила и инвеститорът да може буквално да дойде, да го пипне и да види, че може да реализира инвестицията си в кратки срокове. По-добре това да се случи сега, отколкото да загубим още 5 или 10 години. Най-истинското развитие на автомобилната индустрия тепърва предстои. В България имаше неувереност в институциите, че тази индустрия може да се развива в България. Фактите показват и доказват, че всъщност това е най-бързо развилото се нещо в България през последните години. Автомобилната индустрия като дял от БВП е съизмерима с туризма, който е традиционен", коментира от своя страна Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“.

Теодора Павлова
4597 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.04.18 | 13:16

6
Туризма бил традиционен. Кое му е традиционото? Стари баби дават лигла под наем на Созопол ли? Или Слънчевбряг докарва на запой и наркотици младежи от скандинавието ли? Туй ли ви е традицията?
анонимен

2023.04.12 | 20:50

5
Във Видин ще бъде фабриката за автомобили

2023.04.12 | 20:30

4
Надай се куме напечено прасе !

2023.04.12 | 20:11

3
Един и същ човек в нета и по- форумите,настройва хората едни срещу други и кой има изгода от това Родината ни да е разделена...Русия !!!!
Емѝ...

2023.04.12 | 18:32

2
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033 :))

2023.04.12 | 18:26

1
Бля, бля!

Добави коментар

Водещи новини