"Фолксваген" иска да увеличи печалбите си от търговски превозни средства

  • 23 март 2023 16:13

  • 502
  • 0
"Фолксваген" иска да увеличи печалбите си от търговски превозни средства
© Getty Images

След значителния скок в доходността през миналата година дъщерното дружество на "Фолксваген груп" (VW Group) за търговски превозни средства планира и тази година увеличение на печалбите, съобщи германският специализиран сайт finanzen.net.

От дружеството очакват продажбите да надминат 5 процента. Миналата година те се повишиха с 0,7 процента до 4,6 процента благодарение на повечето продажби на особено скъпи автомобили, пише БТА.

"Ако вземем заедно 2021 и 2022 година, оборот ни възлиза на около 1 милиард евро", сочи финансовият директор на дружеството Майкъл Обровски. Успехът се дължи на търсенето на лекотоварни търговски превозни средства, поръчките за които в края на миналата година достигнаха рекорд от почти 300 000 броя. Миналата седмица от "Фолксваген груп" съобщиха, че продажбите са нараснали с 4 процента до около 340 000 автомобила.

От подразделението на търговски автомобили обясняват, че доставките на напълно електрическите автомобили са достигнали до 7500 единици благодарение на пускането на пазара на ID.Buzz и Buzz Cargo. Това е два пъти повече от предходната година.

"Нашата цел за текущата година е да увеличим нетния паричен поток до повече от 500 милиона евро", обяснява Обровски. В миналото паричният поток беше минус 259 милиона евро.

"Фолксваген" започна строеж на завод в Испания за батерии за електромобили

Според германската търговска борса "Ексетра" (XETRA) котировките на "Фолксваген" се понижиха с 2,02 процента до 121,30 евро на акция.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини