"Хюндай мотър" опитва да продаде завода си в Русия на Казахстан

  • 09 март 2023 16:55

  • 545
  • 0
"Хюндай мотър" опитва да продаде завода си в Русия на Казахстан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Южнокорейският автомобилостроител "Хюндай мотър" (Hyundai Motor) преговаря с казахстанска компания за продажбата на завода си в Русия, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. 

Много компании преустановиха производството си в Русия и освободиха служители заради недостига на високотехнологично оборудване, породен от санкциите и напускането на западни производители след руската инвазия в Украйна миналата година.

Местното правителство в Санкт Петербург преговаря с Казахстан за продажбата на завода на "Хюндай" в Санкт Петербург, съобщи "Йонхап", цитирайки информация на ТАСС.

Според южнокорейската медия, която се позовава на информиран източник, преговорите за продажбата на завода на "Хюндай" в Санкт Петербург със свързана с автомобилостроенето компания в Астана, Казахстан, са на финален етап. Сделката може да бъде финализирана най-рано през юни, според източника.

Срив на продажбите на нови автомобили в Русия през февруари

"Хюндай мотър" преустанови операциите в руския си завод миналия март. Южнокорейският автомобилостроител не отговори на молбата за коментар на Ройтерс.

"Хюндай", който заедно с дъщерната си компания "Киа" (Kia), е сред 10-те най-големи автомобилостроители в света по продажби, произвежда около 200 000 превозни средства годишно в Русия, което е около 4 на сто от глобалния му производствен капацитет, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини