Автомобилните продажби в Китай са нараснали през 2022 г.

  • 12 януари 2023 12:11

  • 273
  • 0
Автомобилните продажби в Китай са нараснали през 2022 г.
© Getty Images (архив)

Продажбите на автомобили в Китай са се увеличили с 9,5 на сто през 2022 г., като покупките на електромобили почти са се удвоили. Търсенето на най-големия автомобилен пазар в света обаче се е свило през декември, предвещавайки по-слаб растеж на пазара тази година. Това сочи браншови доклад, цитиран от Асошиейтед прес. 

Продажбите на високопроходими автомобили (SUV), седани и миниванове миналата година са се увеличили до 23,6 милиона, отчита Китайската асоциация на автомобилните производители (China Association of Automobile Manufacturers). Общите автомобилни продажби, включително пикапи и автобуси, са нараснали с 2,1 на сто до 26,9 милиона.

През декември продажбите на коли са спаднали с 6,7 на сто спрямо същия месец на миналата година до 2,3 милиона, тъй като потребителското търсене е отслабнало под натиска на анти-ковид политиката на властите, която задържа милиони хора по домовете им, както и заради кампанията на правителството за овладяване на корпоративните дългове. Общите автомобилни продажби са намалели с 8,4 процента до 2,6 милиона. 

Браншовата организация прогнозира стабилен растеж тази година, който обаче може да се забави до едва 3 на сто, информира БТА.

Ръст на продажбата на автомобили в Китай

Владимир Василев
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини