Експерт: Цените на автомобилите втора употреба ще продължат да се повишават

  • 05 декември 2022 18:16

  • 1521
  • 2
Експерт: Цените на автомобилите втора употреба ще продължат да се повишават
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Не виждам светлина в тунела в следващата година или дори две. Цените на автомобилите втора употреба най-вероятно ще продължат да се повишават на фона на продължаващите сътресения с доставките на нови коли, породени от кризата с метали, чипове и прочее. Това коментира за БТА Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА). По думите му, огромно търсене на вторичния пазар на автомобили се наблюдава не само у нас, но и в страните от Западна Европа. 

"Това беше табу за западняците – там всеки купуваше нова кола на всеки две, три години. В момента и там са в криза, както и ние. Липсата на нови автомобили подклажда търсенето на употребявани коли. Затова са и толкова скъпи. Мнението ми е, че скоро няма да видим различна ситуация. Цените могат да тръгнат надолу, ако спре търсенето в някаква степен и предлагането на пазара е много високо, но към този момент няма условия за това. В момента в чужбина въпросът стои така – за един автомобил втора употреба са се наредили по 7 – 8 търговци. Ние едва ли не играем на търг и повишаваме сами цената на автомобила, който искаме да купим, което е много нелепо", обясни Доросиев. 

Големите фирми предпочитат търговете

"Големи фирми, занимаващи се с продажба на автомобили втора употреба и разполагащи с представителства в различни градове, все по-често избират да продават стоката си чрез търгове. Това, коментира Доросиев, им гарантира по-добра печалба. Така, ако един автомобил се предлага на цена от 5 000 евро, при наддаването тя може да се повиши до 6 000 и дори 7 000 евро. Все повече български търговци участват в такива търгове и в някои случаи успяват да закупят стока на добра цена", отчете Доросиев. 

С 50% скок в цените има при колите втора ръка у нас

90 на сто от автомобилите в най големите тържища в Перник, София, Дупница и Пловдив са внесени от Италия, коментира той. 

"В момента в Италия пазарът е много голям. Но наблюдаваме едно възобновяване на пазари като Германия, а и Швейцария, тъй като швейцарският франк беше доста нисък, а в момента е доста висок. Прави впечатление, че все повече автомобили се внасят и от Франция, което досега беше табу. В Англия има огромен пазар, но там воланът знаете е десен, а такива автомобили почти не се търсят у нас", каза Доросиев. 

Засилва се вносът на автомобили от далечна Канада 

Маржовете на долара и кризата покрай коронавируса на практика са спрели вноса на употребявани коли от Съединените американски щати у нас. За сметка на това, все повече търговци предлагат автомобили от Канада. "Там явно имат излишък на автомобили". Повечето, които се внасят тук, са с леки проблеми, но въпреки транспортните разходи и митата, идват на прилични цени. "Канадският пазар в момента работи много добре", каза Любомир Доросиев. 

По думите му, България запазва сравнително добрите си позиции на балкански хъб на пазара за автомобили втора употреба. Отлив на клиенти по родните автокъщи са наблюдава единствено от страна на македонците. 

"Македонците забавиха темпото, защото очакват отпадането на митата, точно както нашите паднаха, когато станах член на Европейския съюз. Търговците там сега правят това – "дишат бавно", за да може да са сигурни, че няма да изпаднат в ситуация, в която имат много автомобили с платено мито, които не могат да продадат“, каза още заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Без промяна в търсенето на употребявани автомобили в Бургас

По-високите цени на употребяваните автомобили и поскъпналите горива не са оказали съществено влияние върху търсенето в бургаските автокъщи, установи проверка на БТА. 

Според търговци, най-търсени остават автомобилите, които изискват минимална поддържка и предлагат сравнително нисък разход на гориво. Дизеловите машини продължават да доминират пазара у нас, но вече с по-висок Евро-стандарт. Все по-често се купуват и коли с бензинови двигатели с монтирани газови уредби. Изборът от предложения в автокъщите обаче е ограничен. И в Бургас масово се продават автомобили от Италия и Германия. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1521 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 22:13

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Верваме ви абсолютно

2022.12.05 | 21:10

1
Не останаха. Смешници. Скоро цените на превъртените гробници у нас ще станат, като на проверени коли, директно от Германия,които даже имат валиден преглед, а не са изхвърлени за скрап, като тия у нас.

Добави коментар

Водещи новини