"Джийп" обяви първите си изцяло електрически високопроходими автомобили

  • 08 септември 2022 19:04

  • 1898
  • 0
"Джийп" обяви първите си изцяло електрически високопроходими автомобили
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Американската автомобилна марка "Джийп" (Jeep) ще предложи през следващите две години два изцяло електрически високопроходими модела в Северна Америка и още един подобен в Европа, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това ще са първите електромобили на марката.

"Джийп" е част от автомобилния концерн "Стелантис" (Stellantis), който си е поставил за цел до 2030 г. половината от продажбите му в САЩ, както и всички в Европа, да са на електрически превозни средства.

Един от новите модели ще носи найменованието "Джийп Рекон" (Jeep Recon), среден клас високопроходим автомобил със задвижване на четирите колела и размери на добре познатия на публиката "Джип Ренглер" (Jeep Wrangler). Производството му ще започне през 2024 г. във все още неоткрита фабрика в Северна Америка. Данни за обхвата на пробега му или цената му не бяха разкрити.

През същата година трябва за започне производството и на изцяло електрически луксозен високопроходим "Джийп Вагонер Ес" (Jeep Wagoneer S). Очаква се той да има пробег 400 мили (650 километра) с едно зареждане. Мощността му ще е 600 конски сили, а ускорението от 0 до 100 километра в час ще е за около 3,5 секунди. Фабриката, в която ще се произвежда в Северна Америка, предстои да бъде открита. Цената му също не е посочена.

Във Великобритания зареждане на електрическа кола ще е по-скъпо от пълен резервоар с бензин

За европейския пазар марката планира копмактен високопроходим електромобил, носещ името "Джийп Авенджър" (Jeep Avenger). Очаква се да пристигне в шоурумите още в началото на следващата година. Пробегът му ще е 250 мили (400 километра) с едно зареждане. Той ще е по-подходящ за Европа, където има силен пазар за по-малки превозни средства, съобщиха от ръководството на компанията. 

"Джийп Авенджър" ще бъде официално представен на 17 октомври в рамките на автомобилното изложение в Париж.

До края на 2025 г. "Джийп" предвижда още четири изцяло електрически високопроходими автомобила, заяви главният изпълнителен директор на марката Кристиан Мюние. Според него компанията е на път да стане водещ световен производител на високопроходими автомобили, отделящи нулеви емисии.

Константин Тодоров
1898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини