Авторът на най-грозния автомобил в света разказа какво би променил в него

  • 23 август 2022 15:54

  • 5491
  • 5
Авторът на най-грозния автомобил в света разказа какво би променил в него
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Миниванът Fiat Multipla от 1998 г. е наричан често "най-грозният автомобил в света", но самият създател на дизайна на италианския модел не смята своето творение за такова, пише "Блиц".

Това не попречи в същото време на Роберто Джолито, който е създал външния вид на автомобила, да признае, че е можело да бъдат направени някои промени относно минивана, но те са се оказали невъзможни поради техническите ограничения по време на създаването на автомобила. Конструкторът счита, че във всичко друго неговото творение напълно отговаря на изискванията на класа на подобните автомобили.

Коя е най-мразената кола в САЩ

В интервю за Der Spiegel Роберто Джолито заявява, че Fiat Multipla, който се появява преди повече от 20 години, е бил може би твърде радикален за времето си. Но дизайнът не е проблем за модела.

"Минивановете не трябва да се оценяват само по това дали са красиви или не, а и по тяхната функционалност. Трябва да се отбележи, че всички модели Multipla, произведени между 1998 и 2010 г., са продадени без никакви проблеми - очевиден успех за такъв клас автомобили", казва специалистът.

В същото време авторът на автомобила, който е проектиран през 1996 г., признава, че ако можеше да се върне назад във времето, щеше да направи промени във външния вид на модела. Вярно, само една. "Единственото нещо, което бих променил веднага, ако можех да се върна в 1996 г., са двата фара в долната част на каросерията. Тези фарове са предназначени за горната част на Multipla, а не за долната", обяснява Джолито.

"Много късно взехме решение да монтираме фаровете отдолу - трябваше да ги поставим под капака заради проблеми с видимостта в гъста мъгла. Поради ограниченията във времето трябваше да изберем фаровете, които се предлагаха на пазара", отбелязва той.

Припомняме, че въпреки критикувания дизайн, Fiat Multipla е излаган в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Експертите обявиха минивана за шедьовър на индустриалния дизайн заради външния му вид. 

Теодора Павлова
5491 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.23 | 16:25

1
Предпочитам да чyкам Лена Бориславова вместо да карам този автомобил.
Borislav

2022.08.23 | 17:22

5
ЛенчетУ на задна прашка и стискаш мустачките,че да не се травмираш,ако случайно се обърне!!!
Грубер

2022.08.23 | 17:17

3
Лена, колкото и да е зле, задницата й става повече от тази на Фиата.
aa

2022.08.23 | 16:33

2
ти си голям мазухист......по добре отвора на резервоара......
Borislav

2022.08.23 | 17:21

4
И аз си мисля,че една промяна стига!Тя трябва да е цялостна промяна на таратайката:-)))

Добави коментар

Водещи новини