Водеща японска компания ще инвестира в София, търси инженери

  • 27 юли 2022 12:08

  • 4621
  • 5
Водеща японска компания ще инвестира в София, търси инженери
© Getty Images (архив)

Инвестиция в център за развойна дейност планира една от най-големите аутомотив компании в Япония NIDEC, лидер в производството на електрически двигатели. Компанията ще инвестира първоначално 3,5 млн. долара в нов развоен център в София, като се очаква до края на годината да наеме 100 инженери.

Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа от министъра в оставка Даниел Лорер с Филип Марке, директор индустриализация e-Drive, представител на японския концерн, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект. На срещите присъстваха още Н.Пр. Нарахира Хироши, посланик на Япония у нас, както и заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов, съобщиха от министерството. 

Министърът на иновациите и растежа Лорер изтъкна, че България се превръща в център в региона за развойна дейност в автомобилната индустрия.

Тази инвестиция потвърждава положителната тенденция от началото на годината, допълни министърът.

260 млн. лева се вливат в помощ на българския бизнес от Европа

По думите му задачата на наетите български инженери ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за японската компания. Той подчерта, че досега България е избирана за инвестиции заради евтината работна ръка, но това създава проблем, защото този тип индустрия лесно се мести, когато разходите за заплати или енергия станат по-високи.

Сега страната ни се променя и става място за умен труд, като целта е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства, коментира министърът.

Nidec Elesys Corporation е водещ производител на електронно управление, както и за безопасен и удобен транспорт. Компанията разработва и произвежда електронни контролни устройства за управление, спирачки и други системи за глобални автомобилни производители. 

Владимир Василев
4621 5

Коментари 5

Добави коментар

2022.07.27 | 13:05

2
Като знам какво се преподава в университетите ми е интересно къде се намират 100 инженера? Ще ви кажа де - фирмите вече въртят едни и същи кадри, нови почти не се създават и когато "опитните" се пенсионират ще дойдат красиви времена

2022.07.27 | 15:28

5
те са дошли, затова се разпада всичко

2022.07.27 | 13:19

4
Три и половина милиона за 100 инженери? И безплатно ли ще работят?

2022.07.27 | 13:15

3
кви инжинери тука има само социолози и юристи
Григор

2022.07.27 | 12:20

1
всички я знаем водещата японска компания

Добави коментар

Водещи новини