Германия изтегля модели на "Тесла" заради дефект

  • 04 юли 2022 12:22

  • 2910
  • 0
Германия изтегля модели на "Тесла" заради дефект
© Getty Images (архив)

Федералното управление за автомобилен транспорт на Германия (KBA) обяви, че ще изтегли от пазара електромобили на американската компания "Тесла" (Tesla) заради повреда в системата за автоматично спешно повикване. Това информира Ройтерс, позовавайки се на изявление на федералната агенция. Изтеглянето касае седана "Модел 3" (Model 3) и кросоувъра "Модел Уай" (Model Y), а повредата засяга 59 129 автомобила по целия свят.

По-рано германското федерално управление съобщи на уебсайта си, че софтуерен дефект е причинил повреда на т.нар. услуга "Икол" (eCall), която е проектирана да се свързва автоматично с екипите за спешно реагиране в случай на сериозна авария. Не беше посочено обаче колко от засегнатите превозни средства са регистрирани в Германия.

Колите на "Тесла" с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи

През уикенда германският регионален телевизионния канал Ер Бе Бе съобщи за изтеглянето на електромобилите.

Софтуерният проблем е още едно главоболие за главния изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск, след като в събота компанията съобщи, че е доставила със 17,9 на сто по-малко електромобила през второто тримесечие на годината в сравнение с предходното тримесечие. Като причина е посочено спирането на производството в китайския завод на автоконструктора, поради въведените локдауни в страната, прекъснали веригата за производство и доставки.

Миналият месец Мъск каза, че новите фабрики на "Тесла" в Тексас и Берлин "губят милиарди долари", докато се опитват да увеличат производството поради недостиг на батерии и проблеми с пристанищата в Китай, припомня БТА.

Илон Мъск: Заводите на "Тесла" в Берлин и Тексас губят милиарди

Владимир Василев
2910 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини