Колите на "Тесла" с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи

  • 10 юни 2022 07:39

  • 4376
  • 0
Колите на "Тесла" с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи
© Novini.bg/Canva

Автомобилите "Teсла" с частично автоматизирани системи за шофиране са с една стъпка по-близо до изтеглянето им от пазара, след като САЩ увеличиха разследването на серия от сблъсъци с паркирани автомобили за спешна помощ или камиони с предупредителни знаци, съобщи Асошиейтед прес.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (НАБДП) заяви вчера, че повишава нивото на проучването на "Тесла" до инженерен анализ, което е още един знак за засилен контрол върху производителя на електромобили и автоматизирани системи, които изпълняват поне някои задачи, свързани с шофирането.

Документите, публикувани в четвъртък от агенцията, повдигат някои сериозни въпроси относно системата автопилот  на "Тесла". Агенцията установи, че тя се използва в области, в които възможностите ѝ са ограничени, и че много водачи не предприемат действия за избягване на катастрофи въпреки предупрежденията от автомобила.

Проверката вече обхваща 830 000 автомобила - почти всички, които производителят от Остин, Тексас, е продал в САЩ от 2014 г. насам.

НАБДП съобщи, че е установила 16 катастрофи в автомобили за спешна помощ и камиони с предупредителни знаци, причинили 15 наранявания и един смъртен случай.

Мъск подготвя съкращения в "Тесла" заради робот

Разследващите ще оценят допълнителни данни, експлоатационните характеристики на автомобила и ще „изследват степента, в която автопилотът и свързаните с него системи на "Тесла" могат да засилят рисковете за безопасността, свързани с човешкия фактор или поведението, като подкопаят ефективността на надзора от страна на водача", заявиха от агенцията.

Инженерният анализ е последният етап от едно разследване и в повечето случаи НАБДП решава в рамките на една година дали трябва да има изтегляне на автомобилите от пазара или проверката да бъде прекратена. 

Радина Лазарова
4376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини