Срив на продажбите на нови автомобили в Русия заради санкциите 

  • 11 май 2022 14:19

  • 2969
  • 4
Срив на продажбите на нови автомобили в Русия заради санкциите 
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Продажбите на нови автомобили в Русия са продължили да се сриват през април, като са потънали със 78,5 на сто на годишна основа в резултат на силната инфлация и тежките западни санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13107

Миналия месец са били продадени 32 706 нови леки автомобила по данни на Асоциацията на европейския бизнес (АЕБ - AEB), обединяваща производителите от сектора.

Спадът е от 40 процента спрямо март - първият месец на срив на руския автомобилен пазар.

Изправена пред тази безпрецедентна ситуация, браншовата асоциация спря да коментира данните, публикувани всеки месец.

Западните страни наложиха тежки санкции на този сектор, включително забрана за износ на авточасти за Русия.

Много производители освен това обявиха спиране на продажбата на части или коли за Русия, сред които "Ауди" (Audi), "Хонда" (Honda), "Ягуар" (Jaguar) и "Порше" (Porsche). Други спряха производството, като "Рено" (Renault), Бе Ем Ве (BMW), "Форд" (Ford), "Хюндай" (Hyundai), "Мерцедес" (Mercedes), "Фолксваген" (Volkswagen) и "Волво" (Volvo).

Западните санкции хвърлиха Русия в най-тежката рецесия от 1994 г.

Инфлацията и нестабилността на рублата също намаляват възможностите на руснаците да купуват вносни стоки, още повече автомобили.

Заводите на най-големия автомобилостроител в Русия АвтоВАЗ, в който "Рено"-"Нисан" (Renault-Nissan) е с мажоритарен дял, почти не работят заради недостига на вносни части. Работниците им бяха пуснати в платен отпуск за три седмици през април. 

Санкциите означават края на мащабните инвестиции на големите световни атомобилостроители в Русия през периода на растеж след 2000 г.

През май Русия публикува списък със стотина категории стоки, чийто внос без съгласието на притежателите на интелектуалната собственост е разрешен, за да могат да се заобикалят ограниченията. Сред тези продукти са известни марки автомобили и авточасти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2969 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ретрогради

2022.05.27 | 16:13

4
Рашките един болт не са годни да произведат сами.
Урко

2022.05.11 | 15:03

3
Ние пък ще започнем да си произвеждаме родните марки от преди 30 години , които са участвали в заснемането на филми от сорта на "Планета на маймуните " и "Напред към каменната ера " , "Флинтстоун " и др. подобни шедьоври
всички

2022.05.11 | 14:56

1
всички много загрижени за руснаците и украинците. дайте да си гледаме нашето дередже. за нас нокой не плаче. все за чуждите и все на чужди гробища

2022.05.11 | 15:00

2
Дебил. За това никой никога няма да ти помогне в нужда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини