Безвъзмездни субсидии за закупуване на електромобили в Кипър

  • 25 ноември 2021 09:22

  • 7358
  • 2
Безвъзмездни субсидии за закупуване на електромобили в Кипър
© Pixabay

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна финансова помощ за закупуване на електрически превозни средства и за изтегляне на стари, замърсяващи коли. Двете нови насърчителни програми са на обща стойност 45 млн. евро, предаде БНР.

Стратегията на Кипър е електрическите превозни средства да представляват 25% от новите регистрации до 2030 г. и в същия период всички новозакупени държавни превозни средства да бъдат електрически. Това съобщи министърът на транспорта Янис Карусос, който днес представя одобрените от правителството в сряда нови схеми за субсидия за електромобили.

30 млн. евро са предвидени в програмата за отпускане на безвъзмездни средства за закупуване на електрически превозни средства. С още 15 млн. евро ще се стимулира изтеглянето и замяната на замърсяващи коли.

Планът за насърчаване на използването на електрически автомобили засяга 14 категории превозни средства – електроколи /нови и употребявани/, бусове, таксита, електрически велосипеди, електрически инвалидни колички. Субсидията достига до 100 000 евро.

Tesla изтегля от пазара в САЩ 11 700 електромобила заради софтуерна грешка

Програмата за извеждане от движение на замърсяващи превозни средства включва и стимули за алтернативни, нискоемисионни видове транспорт, за които са осигурени 4 млн. евро. Сред мерките е и предоставяне на безплатни билети за градския транспорт на стойност 750 евро за собствениците, които спрат от движение старите си превозни средства.

Теодора Александрова
7358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
данъкоплатец

2021.11.25 | 10:26

2
От всички мерки на държавата никога не съм получил и лев. Нито за саниране, нито за смяна на отопление, нито за безработица. Живея скромно, лишавам се от много неща. Личен автомобил нямам. Но ако реша да си купя електро такъв отново няма да получа помощ. Скапана държава!
Йелон Муск

2021.11.25 | 10:09

1
Много обичам държавата да ми плаща!

Добави коментар

Водещи новини