"Хонда" удължава принудителното спиране на производството в някои заводи

24 март 2021 11:15

"Хонда" удължава принудителното спиране на производството в някои заводи
© Getty images
443 0

Японският автомобилен производител Honda Motor Co заяви, че ще удължи спирането на производството в някои северноамерикански заводи и през следващата седмица, започва на 29-и март, поради различни проблеми с веригата за доставки, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица компанията посочи, че различни проблеми ще я принудят да спре производството в повечето си заводи в Северна Америка през цялата седмица от 22 март и това ще повлияе на производството в останалите северноамерикански заводи.

Honda цитира като причини за съкращаване на производството "въздействието от COVID19, задръстванията в различни пристанища, недостига на микрочипове и суровото зимно време“.

Глобалният недостиг на полупроводникови чипове вреди на автомобилното производството по целия свят, напомня Ройтерс.

Илон Мъск: "Тесла" вече започна да приема биткойн като форма на плащане

Миналата седмица Toyota Motor Corp заяви, че намалява производството в четири завода в Кентъки, Западна Вирджиния и Мексико, позовавайки се на "недостиг на нефтохимически продукти" и "неотдавнашните тежки метеорологични условия", засягащи производството.

Компанията Stellantis (автомобилен консорциум между Fiat Chrysler Peugeot group) пък предупреди в събота, че нейните високорентабилни пикапи са засегнати от подобен проблем с доставката на полупроводникова техника, докато Ford Motor Co заяви, че ще намали по-голяма част от производството в САЩ.

Stellantis, четвъртият по големина автомобилен производител в света, заяви, че ще продължи да сглобява своите камиони Ram 1500 Classic в заводите си в Уорън, Мичиган и Салтийо, Мексико. Превозните средства обаче ще бъдат окомплектовани и изпратени до дилъри едва когато пристигнат необходимите процесори, информира БНР.

Недостигът на микрочипове, който засегна производителите в световен мащаб, произтича от съвкупност от фактори. Автомобилните производители затвориха заводи си в Северна Америка за два месеца през миналата година по време на коронавирусната пандемия и отмениха поръчките за процесори. Междувременно търсенето на чипове нарасна от страна на потребителската електроника, тъй като хората работеха от вкъщи и играеха видео игри. Сега производителите на автомобили трябва да се конкурират с битовата електроника за необходимите доставки на микропроцесори.

Novini.bg
443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини