80% от автосервизите у нас са незаконни

От Съюза на автосервизите у нас предупреждават за незаконни автосервизи и искат всички в сектора да се регистрират. Според бизнеса 70-80% от общо около 5700 сервиза у нас са в сивата икономика.

От Съюза на автосервизите искат браншът да е на "светло", защото у нас се карат най-вече стари коли - средно 15-20 годишни. 86 на сто от автомобилите по българските пътища са над 10-годишни. Стара кола, незаконен сервиз и некачествено гориво може да е фатално съчетание за всеки шофьор. От началото на годината заради лошо качество, от пазара са изтеглени почти 200 000 литра бензин и дизел, а бензиностанциите са глобени с около милион лева.

Всеки шофьор трябва да поддържа гумите на колата си и да следи електрониката, ако има такава. За всичко останало си има майстор.

Николай имал доста комичен, почти трагичен случай със старата си кола.

,,Всичко смених и платих. До Варна не можах да стигна, защото двигателят превъртя. Обадих се на майстора, който каза, че вината е негова и ще покрие разходите. Дойде да ми прибере колата, качи я и направи катастрофа. Той се оказа без шофьорска книжка, сервиз никакъв - гаражен", разказа шофьорът пред Нова телевизия.

От никакви гаражни сервизи страда целият сектор, обясняват от бранша. Затова искат регистрация - да се знае кой, къде и какво ремонтира.

,,В момента няма никакви изисквания. Aко желаете, можете да си отворите автосервиз и ако ви повярва някой, ще си докара колата при вас", каза още инж. Емил Германов от Съюза на автосервизите в България.

,,В стремежа на ниската цена се спестяват много истини на клиента", заяви собственик на автосервиз Димитър Петков.

Много може да струва за шофьора и ако горивото не е качествено.

,,Това води до една бавна смърт на двигателите. Стига се до 10 000 за ремонт и не знам колко време трябва да кара по-евтино чове, за да избие тази сума", заяви Германов.

Необходима е проверка, за да не умират двигателите. Най-честите нарушения при бензина и дизела са в биокомпонентите.

,,За дизела - пламна температура, а дестилационни характеристики за бензина - температура за кипене", добави Димка Иванова, главен директор "Контрол на качеството на течните горива".

Официално у нас има 3624 бензиностанции. От началото на годината са проверени 903 обекта. В 3 на сто от случаите е имало влошено качество на бензина или дизела

Коментари

 1. 2019.10.05 | 08:21

  Е и???

 2. 2019.10.05 | 06:42

  кви 10 хиляди бълнува тоя за ремонт??? Ако трябва да дам 10 хиляди, значи колата ми е супер скъпа, значи нямам проблем да си взема нова, пък било то и дачия. Нов двигател на рено по данни от оторизирания им сервиз е около 7-8 хиляди... Яд ги е, че хората ходят на евтини майстори, а те не могат да си докарат достатъчно кинти с прескъпите си цени. Това че един майстор е евтин не значи, че е некадърен... между другото, като карат преди дизеляк, бях изключително недоволен от един такъв регистриран сервиз - по-доволен бях от селския майстор, който ми взе доста по-малко да оправи проблемите, на които си бяха оставили ръцете за много пари!

 3. 2019.10.04 | 22:50

  иска да стане депотат ръси простия си мозак понеже има сервиз и няма добри маистори иска монопол да прави питашли дали народа има пари МАЧИН ТАПАК , УРОТ НЕДОНОСЕН

  1. 2019.10.05 | 01:45

   Хайде вече да се научим как се пише депутат, а?

 4. 2019.10.04 | 23:58

  Мен като работодател ме накъсват от проверки,а тия пишман гаражни майстори никой не ги закача за осигуровки,за касови апарати,за монтаж на части пребоядисани втора ръка.Да не говорим за екология.Мият двигатели където намерят.На всякъде масла ,мазни парцали.За гаранция след измамен ремонт да не говорим.Един яде дървото от измамен клиент.

 5. 2019.10.04 | 23:18

  той и сидераста се държи незаконно - ама никой не го удостоверява псически

 6. 2019.10.04 | 22:42

  Абе тоя Николайчо от статийката, той как не гледа къде си оставя колата? Дал я за ремонт, ама не видял, че това не е сервиз, а било само гараж?!?!?! Абре Николайчо, ти така ако и с жената не гледаш…….. кой знае колко пъти са я къпали съседите...…..

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Автомобили

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет