Вносът на автомобили в Китай се сгромоляса

  • 06 август 2018 11:58

  • 3278
  • 2
Вносът на автомобили в Китай се сгромоляса
© Pixabay (архив)

Вносът на автомобили в Китай се сви през юни с цели 87,1% спрямо година по-рано, достигайки едва 15 хиляди броя, тъй като производителите са забавили доставките в очакване на влязлото в сила през юли намаляване на митата за чуждестранни автомобили, показват данни на Асоциацията на дилърите на автомобили в Китай (CADA), цитирани от агенция Ройтерс.

Данните от CADA, оповестени в понеделник от местни медии, също така показват, че общите продажби на внесени в Китай автомобили през първата половина на 2018-а година са намалели с 22,1% на годишна база до 451 971 автомобила.

През май Китай обяви, че ще намали значително от 1-ви юли митническите тарифите за внос на чуждестранни автомобили и на части за тях до 15% от 25%. През юли обаче властите в Пекин повишиха драстично митата за автомобилите, внасяни от Съединените щати, до 40% на фона на нарастващото търговско напрежение с Вашингтон.

"Юни беше най-засегнатият месец", заяви Ван Цун, който е директор на комисията за вноса на Асоциацията на автомобилните дилъри на Китай. "Много търговци на автомобили отложиха поръчките си за внос и решиха да не внасят до 1-ви юли", посочи той.

Според данни на CADA, през миналата година Китай е внесъл 1,25 милиона автомобил.

Оповестените през май митнически съкращения подтикнаха много производители на автомобили като японската Toyota Motor Corp да обявят тогава, че ще обмислят коригиране на цените си на дребно за Китай, за да предоставят конкурентни оферти на клиентите.

Фирми като BMW и Ford обаче, които бяха засегнатите от по-високите мита върху автомобилите, внасяни от САЩ, обявих, че биха предпочели да понесат удар по отношение на тяхната рентабилност (по отношение на печалбите), отколкото да повишават изцяло цените на произведените в техните американски заводи автомобили, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3278 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kolxo

2018.08.06 | 16:45

2
Да си карат колелетата и толкова.

2018.08.06 | 15:21

1
who cares?!?!?

Добави коментар

Водещи новини