Според него трябва "да се сверят часовниците" в национален и европейски мащаб, за да не останем без мляко и млечни продукти.
Зоров благодари на министъра на земеделието и храните в оставка Георги Тахов за това, че е поставил основата за по-балансирана политика – подпомагането да е реципрочно на производството.
Димитър Зоров каза още, че България не трябва да е просто наблюдател, а да има дейно участие във вземането на решения.
Той призова най-лошите практики и тенденции да приключат с края на тази година и от 2026 г. да се мисли по-трезво. По думите му важно е да има политики, които са градивни и водят в правилната посока.
Според Зоров най-голямото предизвикателство през следващата година пред сектора ще е да може да запази това количество мляко и животновъдите, които го произвеждат.
През последните пет години тенденцията у нас е за 25 процента по-малко произведено сурово мляко. Това каза председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров по време на 19-я национален форум от кампанията „Да! На българската храна“.
По думите на Зоров много тревожно за сектора е, че до момента хранителната безопасност у нас по отношение на млякото и млечните продукти е гарантирана, но тя се крепи на не повече от 10 процента от бенефициерите, които се водят фермери. Смятаме, че този модел трябва да бъде поправен не само на българско ниво, а на европейско, заяви той.
)