В предишни години, хората пазаруваха още от началото на седмицата, предхождаща празничния ден, но тази година не е така, посочиха търговците от специализираните рибни магазини на кооперативния пазар в областния град.
Репортерска проверка показа, че в големите магазинни вериги в Хасково се предлагат намаления на шаран в седмицата преди Никулден. От предишни цени за 14,99 лв. и 8,99 лева, сега предложението е за килограм на стойност 8,99 лева.
Три дни преди Никулден, на който по традиция българинът слага на трапезата си шаран , собствениците на магазини в Хасково казаха за БТА, че все още не виждат раздвижване на пазара.
Въпреки богатото разнообразие от риба, шаранът остава най-търсеният избор за празничната трапеза, потвърдиха от рибните магазини. През тази година на места цената на шаран живо тегло е с леко повишение - с около 0,80 лв. за килограм. Стойността варира в зависимост от локацията, от която се зарежда рибата, обясниха търговците. През миналата година килограмът шаран в специализираните магазини за жива риба в Хасково е струвал от 10,50 до 13 лева. През тази година доставеният от язовира край Езерово, Пловдивско шаран, се продава за 11 лева. Цената на този от стопанствата в акваторията на яз. “Кърджали“ стига до 13,80 за килограм.
Около 2-2,5 килограма са най-предпочитаните шарани, казаха търговците. Много от магазините предлагат изчистването на рибата на място срещу два лева допълнително заплащане на брой. В други има и екстра, при която купувачът може да получи избраната първоначално жива риба, изпържена. Тогава цената, която трябва да заплати, е 20 лева за килограм.
През тази година в магазините за жива риба в областния град се отбелязва интерес и към предлаганите шайби (котлети) от толстолоб. Килограмът струва 13 лева. Търговците казваха, че този вариант е предпочитат от хора, които живеят сами или по-малобройни семейства, тъй като покупката на брой парчета им излиза по-бюджетна, отколкото на цяла риба. Преди празника те с охота споделиха за БТА и своите любими рецепти за приготвяне на рибата: шаранът да е пържен, а парчетата толстолоб, след престояване за едно денонощие в марината от малко мазнина, черен пипер, сол и нарязан на ситно лук – да се изпекат във фурна.
)