Тези резултати подчертават значението на средиземноморското крайбрежие на Израел като жива лаборатория за развитие на морската биотехнология.
Освен това отглеждането на морски водорасли може да се превърне в основа за така наречените сини въглеродни проекти, тъй като те абсорбират въглероден диоксид и други замърсители.
Проф. Авигдор Абелсон от университета в Тел Авив допълни, че водите на Израел са "уникална природна лаборатория с огромен потенциал".
Източното Средиземноморие може да се окаже дом на изключително разнообразие от водорасли, богати на хранителни и лечебни вещества, с огромен потенциал за приложение в производството на храни, фармацевтични продукти, екокозметика и дори за борба с климатичните промени, съобщиха израелски учени, цитирани от израелската новинарска агенция ТПС.
Учени от университета в Тел Авив и израелския институт за океанографски и лимнологични изследвания проведоха първото цялостно проучване на морските водорасли по израелското крайбрежие. Резултатите определят региона като естествено "зелено съкровище" - дом на водорасли с изключителни биохимични свойства. Според авторите това откритие позиционира Израел като потенциален световен лидер в областта на морската биотехнология и устойчивите иновации.
"Израел се намира в най-източната част на Средиземно море и предлага уникални природни условия - субтропичен климат с целогодишно слънце, скалисти брегове с малко приливи и отливи и относително висока соленост", обясни ръководителят на проучването Дорон Ашкенази. Тази комбинация стимулира развитието на водорасли с уникален химичен състав, които действат като естествени биологични фабрики, произвеждайки биоактивни вещества в изключително високи концентрации".
В продължение на няколко години екипът е събрал близо 400 проби по израелското средиземноморско крайбрежие и е идентифицирал 55 вида морски водорасли - предимно червени, като малка част от тях са кафяви и зелени. За разлика от предишни наблюдения, според които продуктивността на водораслите има два пика годишно, новото изследване установява само един активен сезон - пролетта. Учените смятат, че тази промяна е отражение на глобалното затопляне и неговото влияние върху морските екосистеми.
Сезонните колебания оказват влияние и върху химичния състав на водораслите. Лабораторните анализи показват, че през зимата съдържанието на протеини в някои видове достига десетки проценти от сухото им тегло - стойности, които ги правят обещаваща алтернатива на животинските източници на белтъчини за хора и животни. През пролетта пък концентрацията на антиоксиданти се повишава до три пъти при определени видове.
Някои от местните видове съдържат високи нива на протеини и антиоксиданти, което ги прави подходящи за хранителни добавки или функционални храни. Антиоксидантите и фенолните съединения могат да бъдат използвани за създаване на природни лечебни продукти, подпомагащи метаболитното и имунното здраве. Благодарение на комбинацията от ултравиолетови филтри, антиоксиданти и съединения, подпомагащи възстановяването на кожата, тези водорасли са и отлична основа за био козметика като натурални морски кремове и серуми с минимално въздействие върху околната среда, допълва БТА.
"Морските водорасли имат огромни екологични предимства - не изискват обработваема земя, произвеждат кислород, улавят въглерод и пречистват водата от замърсители. Те са в основата на устойчивата аквакултура, съчетавайки ползи за природата с икономически възможности", обясни проф. Алваро Израел.
"Морските водорасли представляват стратегически ресурс както за страната, така и за света, който може да помогне за справяне с бъдещите предизвикателства в областта на хранителната сигурност, здравето и опазването на околната среда", подчерта той.
)