)
„Тези инфекции са характерни за този период от годината. Обикновено са свързани със занижаване на хигиената – недостатъчно чисти ръце или консумация на хранителни продукти, които са първично или вторично контаминирани“, обясни тя.
Високите температури също са рисков фактор, особено при храни, съдържащи яйца, ако не се съхраняват правилно.
Според д-р Бацелова при хранително натравяне най-често става въпрос за бактериална инфекция, причинена от стафилококус ауреус.
„В този случай токсинът се задържа в храната и много бързо след консумация се появяват симптоми – повръщане и болки“, поясни тя.
„Има безплатна ваксина за бебетата, която може да се постави по имунизационния календар,“ каза тя.
Д-р Бацелова обърна внимание и на други заплахи през този сезон – западнонилска треска и денга, които се предават чрез ухапване от комари.
Последвайте канала на
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)