Според него има доста натрупани проблеми в различните сектори, като даде пример с плодовете и зеленчуците, които по думите му вместо да остават за родния пазар, излизат навън, а ние ядем предимно вносни и то вече от дълги години.
По темата се включи и Димитър Зоров, според когото веригите слагат надценки на продуктите между 50 и 100 процента, при положение че в законодателството ясно е посочено, че надценката не може да превишава 20 процента.
Зоров разкритикува и субсидиите от ЕС.
В заключение той увери, че с влизането на сила на Закон за агрохранителната верига цените на млечните продукти ще станат по-ниски и то за постоянно, а не само когато има промоции.
От своя страна Ивайло Гълъбов не прогнозира, че цените на яйцата и пилешкото месо по щандовете в магазина ще поевтинеят с новия закон.
Търговските вериги спекулират с господстващото си положение на българския пазар. Около това мнение се обединиха в студиото на БНТ Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза па птицевъдите в България, и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.
Двамата производители бяха поканени в обществената телевизия, за да дискутират новия Закон за агрохранителната верига. Според Гълъбов законът е много вероятно да бъде атакуван от браншовите организации и депутатите да го приемат във вид, заради който няма да бъде образувана наказателна процедура срещу България.
На първо време трябва да си отговорим на въпроса какви закони сме заложили в развитието на хранителната индустрия изобщо. Когато търсим и искаме иновации, нови модели – това неминуемо води до повишаване на цените на храните. Щом търсим по-добро качество, значи трябва да очакваме и по-високи цени, коментира Гълъбов.
Той също така обясни, че страните в Западна Европа не искат украински стоки и в крайна сметка се получава така, че украинската продукция вместо да се преразпредели поравно на пазара ЕС, тя отива едва в 4-5 държави от общо 27, като един от тези пазари е българският.
Гълъбов поиска да се уреди по справедлив начин разпределението на печалбата между производителите и търговските вериги, но не смята, че това ще стане чрез закон. И в този ред на мисли отново подчерта, че хранителните вериги у нас спекулират прекалено много с положението си на българския пазар.
Ние се чувстваме дискриминирани, защото българските производители на първична продукция получават около 50% от европейските субсидии, докато производителите в по-старите държави членки получават пълния размер на помощите. И точно тази дискриминация води до изкривяването на цените, заяви Зоров.
)