Според експертите от няколко години популацията на дънната риба в Черно море устойчиво расте.
Цената на деликатесната риба се определя от улова, споделят търговците. "Като излезе по-малко - вдига се цената. Като излезе повече - пада цената", коментира Сюлейман Каменарски, търговец на риба пред БНТ.
Изобилието на калкан в нашата черноморска акватория има и своето обяснение през последните години.
Рибарите казват, че от години продават калкана на една и съща цена, а колко струва на пазара зависи от прекупвачите.
"Прекупвачите слагат доста сериозна надценка. Така са си калкулирали бизнеса. В някой случай продават на себестойност, за да нямат загуби", допълни Александър Тръпчев, председател на Рибарско сдружение "Одесос".
Рибарите казват, че пазарът на калкан у нас е малък и количество от 2-3 тона го насища. От години те искат да продават улова си без посредници и да имат възможност и да изнасят.
Рибните пазари край морето, включително и във Варна, изобилстват от пресен калкан. Той е сред най-търсените морски деликатеси у нас. Тази година уловът е богат, а в мрежите често има и 10-килограмови калкани. Затова и цената му е по-ниска.
На рибния пазар във Варна предлагането на черноморски калкан е голямо. Цената варира от 20 до 35 лева за килограм, според големината на дънната риба.
"Невъзможността да се лови активно калкан от страна на Украйна. Вследствие дори на военни действия рибата мигрира във водите на България и Румъния", заяви д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури". Калканът е сред най-скъпите риби в ресторантите и е предпочитан, особено през лятото.
Тази година квотата на България за улов на калкан е увеличена и е малко над 90 тона. Това е със 7 тона повече и е разпределена между две големи риболовни сдружения у нас, но има и индивидуална за малки риболовни кораби. Вече имаме няколко кораба от промишления риболов, които са приключили годишната си квота, обикновено това го наблюдаваме като тенденция ноември месец, дори началото на декември", каза още д-р Николай Георгиев, изпълнителен директор на ИА "Рибарство и аквакултури".
)