Според Яна Стратиева, изпълнителен директор на Сдружение „Храни и напитки в България“, член на Българската стопанска камара, заяви, че замразяване на цените за година е твърде дълъг период. И поиска този срок да е до март месец 2026 г.
Ричард Алибегов, председател на БАЗ, пита кой пипа цени, ако те не са обосновани икономически.
В този закон се прави опит да се обясни при какви обстоятелства едно вдигане на цени могат да бъдат вдигани, каза Маргаритов.
Когато допрем до контрола обаче нещата стоят по различен начин, ракри експертът.
"Добре се казва да се замразят цените, но от туристическия бранш трябва да знаем, че цените зад нас няма да се повишат", апелира Алибегов.
Най-добрият регулатор на цени е пазара, завърши той.
Голяма част от текстовете за еврото у нас бяха преработени - което е положително за бизнеса. Можем да очакваме един сравнително нормален компромис. Това заяви бившият шеф на КЗП Димитър Маргаритов.
"От началото на годината има огромен ръст в цените в страната. От друга страна се гледат цените само в заведенията. Имаме ръст на наемите с над 20%, ръст на заплатите над 25%, връщането на ДДС от 9 на 20%. В същото време доставчиците на храна и напитки вече ни предупреждават за вдигане на цените от септември", допълни той.
)