Той подчерта, че това не се дължи на процес на дефлация, а на сезонни колебания, които са характерни. По думите му намалението се дължи най-вече на вариации при зеленчуците и известно намаление при свинското месо, пилешкото месо и киселото мляко.
Иванов представи промените в цените на продуктите от 20 май до днешна дата. Захарта е била 1,87 лева за килограм в началото на този период, а към момента е 1,94 лева за килограм. Фасулът от 4,35 лева за килограм е 4,25 лева за килограм.
Цената на кашкавала от 18,60 лева на 20 май към момента е 18,10 лева за килограм, а сиренето - от 11,40 лева е станало 11,55 лева за килограм. Маслото е било 3,17 в началото на периода, а към днешна дата е 3,08 лева за пакетче от 125 грама.
Киселото мляко от 1,43 лева на 20 май тази седмица се търгува по 1,38 лева за кофичка от 400 грама. Прясното мляко е било 2,36 лева в началото на периода, а сега се предлага по 2,39 лева за литър.
Свинското месо, което е било 10,27 лева в началото на периода, в момента се продава по 9,95 лева за килограм, а пилешкото месо е стигнало от 6,75 на 6,80 лева за килограм.
Доматите са били 2,47 лева на 20 май, а сега са 2,36 лева за килограм. Краставиците от 1,94 лева в началото на периода в момента са 1,59 лева за килограм, а картофите - от 1,39 лева са на цена 1,04 лева за килограм.
Зелето се е предлагало по 1,70 лева в началото на периода, а в момента е 0,95 лева за килограм. Морковите са също по-евтини - от 1,31 на 1,28 лева на килограм, а зрелият лук - от 1,36 на 1,20 лева за килограм.
Червеният пипер от 3,27 лева на 20 май към днешна дата се търгува по 2,86 лева за килограм, а зеленият пипер – от 4,32 е стигнал до 2,55 лева за килограм. Тиквичката, която е била е 1,30 лева в началото на периода, тази седмица е 1 лев на килограм.
Според Иванов годината е нормална като ценово взаимодействие. Той изрази надежда за добри климатични условия, за да не видим катаклизми в реколтата на пролетниците.
Цената на потребителската кошница е с два лева по-ниска тази седмица - от 101 на 99 лева, съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов на пресконференция, предава БТА.
Тази седмица при зеленчуците намаляват цените на тиквичките, зелето, червения и зеления пипер. По-евтина е и динята. Цените си запазват брашното, захарта, варивата, оризът, яйцата, олиото, маслото, доматите и краставиците. Поскъпват кашкавал, сирене, ябълки, лимони и праскови.
Иванов отбеляза, че вариациите са доста малки, като най-голямо е понижението при тиквичките - с 0,25 лева на килограм, при свинското месо - с 0,21 лева на килограм, пилешкото месо - с 0,17 лева на килограм. Най-голямо е повишението при лимона - с 0,17 лева на килограм, и ябълките - с 0,12 лева на килограм. Всички останали вариации са между 0,01 и 0,05 лева
Оризът към днешна дата е на цената си от началото на периода - 3,38 лева за килограм. Брашното от 1,54 лева за килограм е достигнало 1,58 лева за килограм. Олиото от 3,15 лева за литър на 20 май в момента се предлага за 3,18 лева за литър. Яйцата от 0,34 лева в началото на периода тази седмица се търгуват по 0,35 лева за брой. Иванов отбеляза, че за пръв път има промяна при яйцата за последните три месеца.
Цената на лимона е била 3,02 лева в началото на периода, към днешна дата е достигнала 3,85 лева за килограм. Прасковата се е предлагала по 3,90 на 20 май, а в момента е 3,84 лева за килограм. За последните три месеца цената на кайсията е намаляла от 5,80 на 3,83 лева за килограм, а на динята - от 1,25 на 0,69 лева за килограм. Ябълката, която е търгувана по 2,14 лева в началото на периода, сега е 2,75 лева за килограм.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)