„Здравните данъци са един от най-ефективните инструменти, с които разполагаме“, каза Джереми Фарар, помощник генерален директор на СЗО по здравно насърчаване, превенция и контрол на заболяванията. „Време е да действаме.“
СЗО стартира инициативата, наречена „3 до 35“, на конференцията на ООН за финансиране на развитието в Севиля.
Според СЗО, данъчната инициатива би могла да генерира 1 трилион долара до 2035 г., въз основа на данни от здравни данъци в страни като Колумбия и Южна Африка.
Генералният директор на СЗО, д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, заяви, че данъците могат да помогнат на правителствата да се „адаптират към новата реалност“ и да укрепят собствените си здравни системи със събраните средства.
Много страни с ниски и средни доходи се справят със съкращения на помощните разходи, водени от Съединените щати, които не присъстват на конференцията в Севиля. САЩ също са в процес на оттегляне от СЗО, пише Ройтерс.
Близо 140 държави вече са увеличили данъците върху тютюна, а следователно и цените му, с над 50% средно между 2012 г. и 2022 г., добави СЗО.
12 декември 2024 г. в 22:49 ч.
Световната здравна организация (СЗО) призовава държавите да увеличат цените на подсладените напитки, алкохола и тютюна с 50% през следващите 10 години чрез данъчно облагане. Това е най-категоричната подкрепа досега за данъци, насочени към справяне с хронични проблеми на общественото здраве.
От ООН заявяват, че тази мярка ще спомогне за намаляване на консумацията на тези продукти, които допринасят за заболявания като диабет и някои видове рак. Освен това, ще се генерират допълнителни средства в момент, когато помощта за развитие намалява, а публичният дълг нараства.
СЗО подкрепя данъците върху тютюна и повишаването на цените му от десетилетия и през последните години призовава за данъци върху алкохола и напитките със захар. Това обаче е първият път, когато организацията предлага целево повишение на цените и за трите продукта.
Сандовал каза, че СЗО обмисля и по-широки данъчни препоръки, включително за ултра-преработени храни, след като агенцията финализира определението си за този вид храна през следващите месеци. Той обаче добави, че агенцията очаква съпротива от засегнатите индустрии.
)
)