Тогава достойните граждани на Цюрих се ангажират да докажат, че могат да изминат около 240 км за по-малко от 24 часа и
предприемат прочутото “Пътуване с просената каша”, или Hirsebreifahrt, което се празнува на всеки десет години.
Виното е дегустирано отново през 1718 година, когато болницата е възстановена, и за последен път през 1944 година, след освобождението на Страсбург от нацистка окупация по време на Втората световна война.
Запечатано в бъчвата си през 1472 година, най-старото вино на света, което още става за пиене, почива тихо в избата на хосписите в Страсбург, съобщава brat-bg.com
Това почти шествековно бяло вино е дегустирано само три пъти в историята - всяка глътка е запазена за моменти от изключителна важност. За пръв път то е дегустирано през 1576 година в чест на съюза с Швейцария. По това време Цюрих се опитва да заздрави съюза си със Страсбург, където изпитват съмнения, че далечният швейцарски град може достатъчно бързо да се притече помощ.
Натоварват на лодка гърнето с току-що сварената каша точно след полунощ и лодкарите се напъват да гребат с всички сили. Те пристигнаха в Страсбург в 20 часа същата вечер, като скъпоценният товар бил все още достатъчно топъл, за да изгори устните – ако тогавашните хроникьори не преувеличават леко.
Чудесно запазено в запечатана бъчва при оптимални условия в избата, виното остава бледо и ароматно, противопоставяйки се на възрастта си с тихо достойнство. То стои не само като чудо на винопроизводството, но и като свидетел на векове европейска история - отлежало в мълчание, докато империи са се издигали и падали над него. /снимката е от brat-bg.com/
)