)
Козунакът е вид обреден хляб, който символизира тялото на Христос, а червените яйца – неговата кръв. Този изключителен символ, към който е насочена тази религиозна символика, го прави винаги присъстваш на нашата трапеза. И точно както яйцата се боядисват в четвъртък или събота, традицията повелява и козунаците да се замесват тогава. Това каза в интервю за "Фокус" преподавателят по хлебарство, сладкарство и кулинария, трето поколение хлебар инж. Светлана Генова.
Традицията на сладките обредни хлябове е стара няколко страни се борят за първенството къде за пръв път са се появили те. Непрекъснатата борба за първото място за това кой е измислил обредни хлябове е вечна и сблъскваща се в годините, разказа тя и добави, че в България козунакът идва доста по-късно.
"Смята се, че в около 1920 година пристига у нас и е доказано, че пристига по Дунава, но откъде точно – не се знае. В годините французите създават техния Бриош, италианците тяхното Панетоне, източноевропейските държави го наричат Бабка, руснаците го наричат Кулич, само ние и румънците, нашите съседи, го наричаме козунак. И се смята, че е или за първи път приготвен в Видин или в Русе".
По думите на инж. Генова технологията за приготвяне на козунак не е никак лесна и има много тънкости, които трябва да се спазват, за да се получи качествен козунак.
Последвайте канала на