5 лв. – Това е вторият най-често избиран вариант, като него са избрали 28%.
*непредставително проучване
Някои хора (около 13%) оставят повече от 10 лв., което може да се свърже с по-добро обслужване, ниво на ресторанта или лични предпочитания.
Повечето хора (около 53% от анкетираните) оставят 10 лв. като бакшиш, което съответства на 10% от сметката. Има съществен брой клиенти (28%) които оставят по-малък бакшиш - 5 лв.
Само малка част от анкетираните не оставят никакъв бакшиш.
Извод:
Какъв бакшиш бихте оставили на 100 лв. сметка? В последната бизнес анкета* на Novini.bg Ви попитахме колко щедри сте към сервитьорите в заведенията.
Средно популярни отговори:
За три дни запитването генерира 2294 отговора в системата ни и близо 1000 коментара във Фейсбук.
Малък е и броят на хората, които са казали 3 лв. - 4%, за 7 лв. са под 1%, което може да се тълкува и заради неудобната сума, която трябва да съберем от портфейла си.
Мярката стана известна като "бонус-донос" и предвиждаше, при подаване на сигнал в НАП за данъчно нарушение, подалият да получи премия от 10 на сто от укритата сума. Бизнесът реагира остро на предложението, което бе отхвърлено на второ четене.
Над 10 лв. – Има и такива, които избират да оставят повече от 10 лв. - 13%.
Най-често оставян бакшиш:
10 лв. е най-популярният избор на българите.
Незначителен е броят на българите, които не оставят никакъв бакшиш.
В ресторантите във Франция обикновено таксата за обслужване от 12-15% е включена в сметката и е отбелязана като "service compris". В Италия често виждаме на сметките си допълнителни 10%. През последните години българи се оплакват, че в съседна Гърция също често ни "цакат" с 10% отгоре. В някои ресторанти във Великобритания имаме начислени допълнителни 12%. У нас бакшишът е пожелателен.
Мнозинството от анкетираните българи предпочитат да оставят 10% възнаграждение върху сметка от 100 лв. Това е и световната масова практика. В редица държави има регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване), т.е сумата за персонала е включена в сметката.
През 2023г. управляващите искаха получените бакшиши в ресторанти и заведения да се облагат с данък и осигуровки. Текстовете бяха в проектозакона за данъка върху доходите на физическите лица. Според предложената редакция на Закона за данъка върху доходите на физическите лица, работодателят ще трябва да декларира и обложи бакшишите, които са получили служителите му. Тогава не стана ясно кой би направил това доброволно, освен ако плащането не е с карта.
5 декември 2025 г. в 09:08 ч.
)