)
2019 г., според данните на НСИ, средната цена на птиче месо, неуточнявайки дали става въпрос за пуешко, пилешко или друг вид птици, е била 4,58 лв. През 2020, когато избухна епидемията от ковид - 4,95 лв./ кг. 2021 г. - 5,35 лв. 2022 - 6,75 лв. 2023 г. средна цена за кг птиче месо е 7,71 лв. Така скокът е 68,34% за 4 години.
Според доклад на Министерството на земеделието от март 2024 г., през 2023 г. средните цени на едро на замразено и охладено пиле са били съответно с 6,2% и 4% по-високи в сравнение с 2022 г.
Novini.bg продължава своята рубрика "Колко струва?", в която ще сравним основните продукти у нас и в страни от Европа и ще направим анализ на увеличението през годините.
2022 г. пилешкото е струвало 11 лв./ кг 2023 г. - 12 лв./ кг.2024 г. - 13,99 лв. / кг. Януари 2025 г. пилешкото се търгува промоционално от 14 лв. до 20 лв. ./кг. от масов производител. Средно цената през този месец е 17 лв./ кг. Био пилешкото гони и над 30 лв.
2653 лв. са нужни за месечна издръжка на 3-членно семейство с двама работещи. Това обявиха от КНСБ във вчерашния ден. През декември 2024 г. необходимият нетен месечен доход за издръжка на живот на един работещ, сам живеещ човек, е 1474 лв.
Бум на разходите:
Внос и износ
Да разгледаме средната цената на стоката из страни в Европа за кг. спрямо данните от сайта numbeo:
Проблеми пред сектора
Българските производители се оплакват от по-ниски субсидии в сравнение с други страни в ЕС.
В Гърция пилешкото е 9.26€, а Италия - 10.74€. Швеция 118.96 kr или 20 лв. Испания - 7.20 € - или 14 лв. В Полша - 11,07 лв./кг.
В началото на 2024 г. от Асоциацията на промишленото птицевъдство алармират, че пилешкото месо влиза в български транжорни, където се обработва на различни продукти, слагат се български етикети и те влизат в търговската мрежа като родни.
Днес ще разгледаме пилешкото месо, което е сред най-консумираните стоки в България. От евтините бутчета до пилешкото филе, чиято цена може да достигне и 30 лв./ кг., консумацията на пилешко месо за 2024 г. е в рамките на около 12 кг на човек.
За сравнение българинът консумира около 30 кг свинско месо годишно по данни от 2023 г.
Има и немалък проблем с месото от Турция - съседката ни изнася пилешко месо в България на много конкурентни цени, които са по-ниски от тези на местното производство. Пилешкото месо от Турция понякога попада под международно наблюдение заради нарушения на санитарно-хигиенните и ветеринарните стандарти, което води до опасения относно безопасността му.
Липсата на квалифицирани кадри и необходимостта от увеличаване на заплатите също затрудняват бизнеса.
Не можем да не отчетем факта за нужда от модерни машини и системи за контрол, качество и отглеждане на птиците.
През 2022 г. промишленото производство на пилешко месо в България достига 119,3 хил. тона. През 2023 г. по предварителни данни, добивът в кланиците, който формира над 99% от общото производство в страната, възлиза на 90,5 хил. тона, което представлява минимално намаление от 0,05% спрямо предходната година. Интересни са данните и за вноса и износа на пилешко месо. През 2022 година например в страната са влезли 98 273 т бели меса (пилешко и заешко месо), докато българският износ възлиза на 42 387 т. Експертите отбелязват ръст на експорта със 7,11%.
Проблем за бранша остава и опасността от птичи грип. Избухването на заразата води до значителни икономически загуби за птицевъдния сектор, тъй като изисква унищожаване на заразените животни и затваряне на ферми.
Проблемите, пред които са изправени българските производители на пилешко месо, са многобройни и комплексни.
Производителите трябва да спазват строги европейски регулации относно безопасността на храните и екологичните стандарти, като спазването на тези изисквания често е свързано с допълнителни разходи.
Ръстът на цените на зърното и други суровини, използвани за храна на пилетата, оказва силно влияние върху себестойността на продукцията. Само за 2023 г. се наблюдаваше увеличение на суровината с около 10–15% в сравнение с предходната година.
Според каталозите на случайно подбрани масови супермаркети през 2019 г. цената за кг./ пилешко филе е била около 8 лв./ кг. 2020 г. пък 9,99 лв./ кг. Без особена промяна е била стоката през 2021 г. - около 10 лв. / кг.
Сред тях е евтин внос от страни извън ЕС като Бразилия, Укйрана, САЩ, където производствените разходи са по-ниски. В последните 20 години местното производство на пилешко губи позиции на българския пазар, посочва производители.
Средната цена според сайта е 13.38 лв. в България. Във Франция 12.16€ или 24 лв. Белгия пък 10.36€ - 21 лв. В Австрия 12.94€ или 26 лв.
Увеличените цени на електроенергията, природния газ и горивата правят производството по-скъпо. През 2023 г. средната цена на електрическата енергия за бизнеса в България е била около 83 евро за мегаватчас. През октомври 2024 г. средната цена на електрическата енергия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е била 174,74 лв./МВтч. Преди няколко дни Министерството на енергетиката обяви компенсация за бизнеса от 100 процента над стойността от 180 лева на мегават/час до средната борсова цена на Българска независима енергийна борса.
Често вносното месо може да не отговаря на същите стандарти за качество и хуманно отношение към животните, но все пак е по-евтино за потребителите. Според производители няма нито една нотификация за салмонела от българско месо и 90% от нотификациите в Европейския съюз са от полско месо.
Ще проверим как върви пилешкото филе, което е сред най-купуваните стоки от витрина на българина:
Забавяне на субсидии, особено заради доскоро управляващите служебни кабинети, сложни административни процедури и липса на подкрепа от държавата допълнително затрудняват бизнеса.
Пазарът на птичи продукти в България е динамичен и непредсказуем заради инфлацията, продължаващата война в Украйна, повишените цени на фуражите и енергоресурсите.
Така увеличението на пилешкото филе за 6 години е поне 75%.
Последвайте канала на