Истината обаче е, че няма риск някой от гостите на Иванка на Ивановден да остане гладен, защото основното блюдо е цяла варена кокошка. Тя дори не се калкулира по цена.
Името Иван е сред най-често срещаните в България.
А в Крушовица наистина изглежда сложно да се пресметне колко гости ще дойдат, защото има обичай. „На имен ден не се кани! Кани се на рожден ден“, казва тя.
Заедно с Ивановците, Иванките и всички производни на тези имена идната седмица наздравици ще вдигнат около 300 хиляди души. Това прави техният имен ден най-празнуваният през този месец.
„Малко олио, мая, сол, яйце и малко млекце“. Това са продуктите, с които пенсионираният агроном и бивш председател на земеделска кооперация Иванка Дакова прави всяка година обредната пита за Ивановден. Самият празник започва още предния ден с църковен ритуал за Йордановден, спасяването на кръста в реката и продължава на другия ден. „На другия ден вече е Ивановден, който честваме по случай Иван Кръстител. В негова чест и месим пита, която е украсена със символи и чакаме гости, които идват във всяка къща, където има имен ден“, разказва тя пред Нова телевизия.
А специално в Крушовица за Ивановден има още един обичай, който дава възможност и на гостите, и на Ивановците да се поправят, ако нещо са пропуснали. „Ние честваме в нашето село имен ден два пъти в годината. Един път на 7 януари, което е по нов стил и след това на 20 се черпаваме пак по стар стил“, твърдят местните.
Питата с изобразен върху нея кръст е задължителна на този ден. Колко би ни струвала тя? Брашното - около 2 лева, малко мляко за половината от тази сума, яйцето - 30 стотинки, поне 2 пъти по толкова за мая, олио, сол и без цената на труда и печенето питката излиза около 4 лева. Но към нея винаги има и нещо по-така. „Един ден е имен ден. Трябва да си почитаме деня. Има и вино, и ракия, но малко се употребява. Пържоли, хапки, но не обилно! Скъпо е. Особено за нас, пенсионерите, ни е доста скъпо, но си празнуваме имените и рождени дни“, посочва Дакова.
Така на пръв поглед изглежда много трудно да се прецени колко храна и напитки да приготви домакина. Иванка обаче може да се ориентира по броя на гостите от предходна година. „Ивановден го почитам всяка година. На мен специално ми идват децата и от пенсионерския клуб най-малко 10 човека“, допълва Дакова.
Те обикновено ѝ подаряват картини, защото тя ги харесва, икони на Богородица, Исус Христос или Свети Йоан Кръстител. Освен себе си има поне още две лични причини да не се скъпи в почерпката и да уважи празника, както трябва. „Кръстена съм на дядо ми. Иван се казва от Лиляче и на мен е кръстена внучката ми Йоана. Няма да празнуваме с нея, защото тя е на работа“, обясни жената.
)