Домашно производство: Ние си произвеждаме и си пием - това не значи, че сме пияници

52
© Булфото (архив)

„Варя и ракия, права и вино, всичко мога, ракията само да ми я наложат и гледам спиртомера, карам я до 70, после до 50, после другото на паток, та после пак да го преваря. И ако имам компанийка, не пия прясната ракийка, пия другата - само да имам компания“, казва баба Мария.

„И съм казала - ракията, като пийнеш малко, веднага те лови, а на винцето съм му казала, като пийна винце, тогава ма стигне, да ма не стигне на по път, че нема да мога да си ида“, коментира жената.

„От мъка по международното и вътрешно положение трябва да се пие повече“, споделя Мирослав.

„Пият се основно алкохолни питиета с висок градус. Предимно домашна ракия, но напоследък и уискита, бърбъни, бира много също се лее. Така че по празниците се пие, който каквото намери“, коментира Боян Бонев.

„Това му е утехата на българина, то няма друга утеха, то се вижда накъде отиват нещата. Ма не да се наливаш, защото има и такива, между другото, де. Ако е хубава годината, имам много хубави круши, ранни круши, става ракия, перфект“, казва той.

“А ние си произвеждаме и си пием, това не значи, че като си произвеждаме, сме пияници”.

Празници са, пият ли много българите и какво - Маргарита Стефанова провери в северозапада, а стажант-репортерът ни Лора Костова пък попита софиянците.

А българинът изглежда пие и от радост, и от мъка.

В планинското село Игнатица вино и ракия колкото щеш. Балканджиите си ги правят и пият и за настроение, и като лекарство. Дори жените са майсторки, хвалят се в пенсионерския клуб.

В столицата модерно е уискито, не се изневерява обаче и на ракията.

Всяка вечер тя пие една чаша ракия за лек.

Какво още коментира Ралица Скорчева-Славова за предпочитания на българите в избора на напитки и за производството на ракия – чуйте във видеото.

На празниците грамажа на чашката се увеличава.

По думите на Ралица Скорчева-Славова, председател на Асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки, българинът пие най-много вино – 77%, бира – 75% и спиртни напитки – 70%.

Съседът Милчо Христов прави ракия и от грозде, и ароматна от плодове. И пийва по 100-200 грама всяка вечер. Глътката му идва и от политиката.

Тя посочи, че алкохолните единици, които се съдържат е една голяма бира, в една чаша вино и една малка водка или ракия, са едни и същи и нашето тяло ги разгражда за едно и също време.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
52

Водещи новини

Домашно производство: Ние си произвеждаме и си пием - това не значи, че сме пияници | Новини.бг