Разумно е да се консумира едно основно ястие, а от другите по 1-2 хапки.Така се спазва традицията. След това леко разтоварване. Това сподели проф. Донка Байкова в ефира на Нова телевизия.
По думите ѝ организмът може да определи искането.
Проф. Байкова сподели, че битува вярване, че един шоколадов бонбон пред хранене може да потисне усещането за голямо количество храна, но според нея по-скоро тази работа вършат белтъчните храни.
"Млечни продукти, риба, яйца със зеленчуци, това трябва да съставлява разтоварващото ни меню - от два-три дни до седмица след празниците. Усещане на тежест се установява до 20 минути след преяждането. С информираност и напомняне след това състоянието може да се преодолее. Зеленчуците от туршията са полезни, защото са богати на Витамин С, също заради млечно-киселите бактерии и въглехидратите. Сокът също е полезен, но трябва да се внимава за предозиране със солта", разкри диетологът.
Три дни ни трябват, за да се възстановим от голямото преяждане по празниците. Правилен е постепенният подход, не стресовият. Обичайният прием около празниците на животински храни можем да преодолеем с една гама малко по-леки ястия в следващите дни. Това означава да изключим мазните червени меса, шарените колбаси, суджуци, киселото зеле, капамата. Апетитът определя потребностите, обясни тя.
)