Освен пуйката много по-евтино е месото от пиле и свинското.
Намаленията при пържолите са драстични, като в някои моменти могат да се намерят и за 6 лева за кило, което е двойно по-евтино от цената на шарана.
Цената на шарана догони и дори задмина тази на пуйката. Проверка по магазините преди Никулден показва, че килото вече мина 12 лева, а пуешко може да се купи и за 8-9 лева на намаление, пише "Телеграф".
Две седмици преди Никулден най-достъпен засега е шаранът, но по магазините се продава още ципура, която обаче струва 26 лева за кило, а лавракът удари 30 лева. За 17 лева за кило може да се купи сьомгова пъстърва. По-евтино върви и скумрията, която се предлага по 10-11 лева за кило.
Рибата става все по-скъпа и недостъпна, оплакват се клиенти. „Ако е препоръчително да се консумира веднъж в седмицата, то с пенсията, която взимам, мога да си позволя веднъж месечно само да си купя една или две скумрии, които ги слагам във фурната с малко домати“, сподели Иван Иванов, който е 72-годишен пенсионер от София. Той получава 600 лева пенсия и с парите успява да си покрие месечните сметки, да си купи лекарства и продукти за готвене. Той споделя, че готвенето го спасява, за да изкара месеца.
След броени дни се очаква хората да започнат да търсят шаран за трапезата за Никулден, който обаче излиза все по-солен. Причината е, че един шаран излиза около 2-3 килограма, което означава, че цената му ще стигне 20-30 лева. За сравнение от пуешкото, което също излиза 20-30 лева, могат да се приготвят няколко вида ястия. Рибата пък обикновено се приготвя цяла за празника. Освен нея обаче на трапезата се слагат и други ястия като салати, разядки, хляб и други, което надува сметката в магазина.
)