)
"Добросъвестни пчелари не биха допуснали това. Имаме Закон за пчеларството, в който има забрана за използване на подсладители по време на медосбор", добави още председателят на Сдружение "Обединен български пчеларски съюз".
В София по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда.
Производители фалшифицират меда
Фалшифицирането на меда означава мед, който има физико-химични данни, различни от стандартните, обясни Михайлов пред БНР.
Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти, алармираха браншовите организации на производителите на мед.
Михайлов посочи и друг проблем - ниската изкупна цена на едро, която по думите му е 3-3,5 лв. за 1 килограм и тя е такава от десетки години. Според него това е основната причина пчеларите да се отказват: "Реализацията на дребно на по-висока цена става много трудно. Българинът не е научен да консумира мед".
По думите му на етикета задължително трябва да пише "пчелен мед", а не "мед от ...". Често пъти в тези медове пчелите са били подхранвани със захар и други подсладители по време на медосбор, поясни той и добави, че при такова подхранване се стига до фалшифициране на меда. Самите пчелари правят това, отбеляза Михайлов и беше категоричен
Председателят на Сдружение "Обединен български пчеларски съюз" Михаил Михайлов подчерта, че проблемът с фалшифицирането на меда е отдавна, но едва в последните години в страни от ЕС се повдига този въпрос. Той подчерта, че тази година е създадена и Европейска асоциация, чийто първи приоритет е именно борба с фалшификаторите на меда.
Пчеларите у нас продължават да имат проблеми както с ниските изкупни цени, които търговците им предлагат на едро, така и с фалшифицирането на пчелния мед.
Той апелира потребителите да изискват от продавача документ за качеството на меда.
Последвайте канала на