Топлите и студените храни имат различен ефект върху метаболизма – ускоряват го или го забавят, твърдят родните специалистите, които са запознати с тази лечебна практика и я прилагат при по-голямата част от пациентите си, предаде БТВ.
Добре е да се приемат от хора, които нямат апетит или слабеят без видима причина. Чревоугодниците, които са склонни към бързо качване на теглото, трябва да ги избягват.
Действат добре и при алергия, защото се счита, че намаляват активността на имунната система и по този начин тя не реагира на безобидните алергени.
Все пак е редно да се уточни, че методите на източната медицина не бива да заместват терапията, която е предписана от лекар. Тя има само допълващо действие.
Реално погледнато състоянията, които биха могли да се повлияят единствено чрез промяна в хранителния режим, са твърде малко, категорични са практикуващите Аюрведа родни специалисти.
Аюрведа е източна практика, която през последното десетилетие набира все по-широка популярност в Европа. Тя се възприема като средство за допълващо лечение на определени по-леки здравословни проблеми. Интересното в случая е, че при някои от методите ѝ основна роля играе начинът на хранене и подборът на определени продукти.
Според Аюрведа всяка храна има свой „вроден потенциал”. На база на него продуктите се разделят на две условни групи – студени и топли. Според принадлежността си към някоя от тези две групи всяка храна има определено влияние върху организма.
Идеята е, че с приема на точно определени продукти, в определен момент може да се постигне позитивен ефект за допълване и ускоряване на терапията им. Ето защо храненето, съобразено с Аюрведа, днес се прилага като средство от алтернативната медицина на много места по света, включително и у нас.
Тук трябва да се направи уточнението, че продуктите не се определят като топли и студени на базата на температурата при тяхната обработка, а на техния потенциал да влияят върху човешкия метаболизъм. Затова, противно на очакванията, според Аюрведа сладоледът е топла храна, защото ускорява обменните процеси в тялото. Или иначе казано, ефектът от неговата консумация се свързва с производство на енергия и с повишеното отделяне на топлина от тялото.
В групата на топлите храни, освен сладоледа, влизат още главите кромид лук, скилидките чесън, джинджифилът, доматите, чушките, фурмите, туршиите, горчицата, някои видове сирена и т.н. Киселите плодове също попадат в тази група, категорични са родните специалисти по Аюрведа.
Препоръчва се консумирането на топли храни като допълващо лечение към хронични заболявания на храносмилателната система – като запек, гастрит, язва и т.н. Съветът обаче към хората е да не прекаляват с тези продукти, а да ги хапват от време на време. Може би защото топлите храни повишават апетита.
Сигурно вече се чудите кои храни пък попадат в групата на студените. Според Аюрведа това са краставиците, кокосът, карфиолът, портокалите, тиквата, пъпешите, както и повечето сладки плодове. Счита се, че те са подходящи като придружаваща терапия при хора, страдащи от хронична умора, дехидратация, необяснима отпадналост, ускорена чревна перисталтика с диария и т.н.
Специалистите твърдят още, че студените храни се смилат и усвояват по-бавно в организма, т.е. не водят до отделянето на големи количества топлина и затова се препоръчват за консумация в жегите. Имат изключително добър разхлаждащ ефект и затова се консумират от малки и големи.
)