„Много рядко, предимно малки продукти. За месото специално – не, в никакъв случай, гледаме да си осигурим домашно. Дори и кайма си правим само. Важното е да е от известен произходът“, обяснява Ива Минкова.
„Отнема ми цял ден, защото аз сама си приготвям домашни козунаци от много години. Казала съм, че докато мога ще си ги правя, а и всички ги обичат“, признава Ива Минкова.
„Пак си даваме парите, но качеството е различно“, допълва съпругът ѝ Пейчо Минков.
Колко ще ни струва Великден? Екип на bTV излезе на пазар със семейство Минкови от Пловдив.
Всяка година Ива и Пейчо Минкови посрещат Великден с двете си дъщери, зетьовете и внуците. Пазарът им тази година е между 100 и 150 лв., като предпочитат да купят агнешкото и яйцата от местни производители, вместо от големите вериги.
Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват, че нямат клиенти.
За една маруля, връзка пресен лук и връзка репички сметката е 3 лв. Козунакът си го приготвят сами.
Каква е обаче цената на козунака? В повечето пловдивски пекарни той е на цена от 4 лв.
Първите продукти от списъка са маруля, репички и пресен лук. Цените на зеленчуците на пазара варират между 1 и 1,20 лв.
Снимка: bTV
Според думите ѝ цените от миналата и от по-миналите години не са се увеличавали на пазара, въпреки инфлацията.
„Ние купуваме цяло агне – домашно. Яйца също са ни домашни – от познати. Единственото, за което ходим на пазар са зеленчуците – маруля, лук и репички. И трите са по един лев. Общо съм дал три лева за тези неща“, посочва Пейчо Минков.
„Яйцата някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото около 22-23 лв. ни дойде килограма. От доста години така правим, не е за първи път – заради внуците, за да може да е екологично чисто“, допълва Ива Минкова.
В месарският магазин в Пловдив екипът на bTV заплати 32,55 лв. за килограм агнешко и 10 броя яйца. Килограмът на агнешко месо се продава за 25 лв., а десет броя яйца за 3,80 лв.
За разлика от големите вериги, където агнешкото се предлага на цена 19 лв. за килограм, в кварталния месарски магазин цената е 25 лв. Яйцето пък струва 38 стотинки.
Така общо за килограм агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и пресен лук bTV заплати близо 40 лв. Но тази сметка ще се промени поне пет пъти по толкова, ако семейството е деца и има гости.
„Всеки се разполага според чергата си. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък само два килограма. Козунакът – всеки си има предпочитания дали домашно да си го направи, или да си го купи. В пекарните продават готови козунаци, там е на готово, а ако си купиш продуктите, трябва да се трудиш вкъщи“, обяснява още Пейчо Минков.
„За сега върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Да, разбира се, че има поскъпване. Не знам на каква база е това поскъпване точно в агнешкото, но минимум 2-3 лв. е по-скъпо, в сравнение с миналата година“, обяснява продавач в месарски магазин.
„Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, за да видя какво се случва, виждам, че веригите са пълни, а тук при нас марулята е по 80 стотинки, пресен лук – пак за стотинки, репичките – за стотинки. И няма кой да пазарува. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората предпочитат да отидат някъде, където могат да си купят агнешкото, козунака и салатата от веригата. След това да станат и да си тръгнат. Не им се идва специално до пазара, за да си купят по-хубава стока и да се приберат“, категорична е Мария Цветкова, производител на зеленчуци.
)