Растителните диети снижават риска от сънна апнея, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване.
Зеленчуците, плодовете, зърнените култури и ядките намаляват рисковете за здравето. Обратно - хората, които се хранят предимно с прости въглехидрати и приемат прекалено много сол, са изправени пред повече опасности за здравния си статус.
Анализът показва, че повече от половината участници са изправени пред висок риск от сънна апнея, докато 25 процента са определени като рискови. Храните са категоризирани в три групи - здравословни растителни (пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки, чай, кафе), по-малко здравословни растителни храни (преработени зърнени култури), картофи, подсладени напитки, сладкиши и десерти, солени храни) и животински храни (животински мазнини, мляко, яйца, морски дарове, месо).
Д-р Йоханес Мелаку от университета "Флайндърс" в Аделаида, Австралия, който е водещ автор на изследването, казва: Тези резултати осветляват важността на качествената диета за намаляване на риска от сънна апнея. Изследването не ни казва защо диетата е важна. Възможно е причината да е в редуцирането на възпаленията и затлъстяването. Това са ключови фактори за състоянието на сънна апнея."
Ново научно изследване, публикувано в "И Ер Джей оупън рисърч" (ERJ Open Research), намира връзка между сънната апнея и храненето. Анализирани са данни на 14 210 души, участвали в национално здравно проучване в САЩ. Те са дали пълна информация по часове за режима си на хранене. Доброволците са попълвали въпросник за определяне на вероятността да страдат от сънна апнея. Половината от участниците в проучването са били мъже, 33 процента са отговорили, че не се движат достатъчно, а 21 процента са били пушачи.
Сънната апнея означава спиране и възобновяване на дишането по време на сън. Тя се свързва и с други проблеми като диабет тип 2, инсулти и инфаркти. Симптомите на сънната апнея са дълги паузи между вдишванията, задъхване, задушаване, често събуждане, силно хъркане. Понякога може да се лекува посредством намаляване на телесното тегло, спиране на тютюнопушенето и алкохола. Някои пациенти трябва да използват респиратори за сънна апнея.
Учените са установили, че хората, консумиращи храни от първата група, са 19 процента по-малко рискови за сънна апнея в сравнение с хората, хранещи се рядко с подобни продукти. Хората, хранещи се предимно с продукти от втората група, са с 22 процента по-рискови от тези, които консумират рядко подобни храни. Растителната диета има най-голям ефект за редуцирането на риска от сънна апнея при мъжете, докато диетата, основана главно на храни от втората група, увеличава риска при жените.
)